ΕΡΤ Χανίων – Κ. Γεωργιτζίκης: Υπάρχουν περίπου 2.5 εκατομμύρια πιθανώς μολυσμένες περιοχές σε όλη την Ευρώπη (audio)

22:07 3/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπάρχουν περίπου 2.5 εκατομμύρια πιθανώς μολυσμένες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων το 14% τουλάχιστον απαιτεί αποκατάσταση. Η διαχείριση μολυσμένης γης κοστίζει περίπου 6,5 δισ. Ευρώ ετησίως. Το 42% προέρχεται από δημόσιους προϋπολογισμούς.

Οι εταίροι από 5 περιφέρειες έχουν εντοπίσει τις δυνατότητες σύνδεσης νέων και μελλοντικών υλικών και καθαρών τεχνολογιών με την προστασία της φυσικής κληρονομιάς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα. Μέσω της TANIA, υποστηρίζουν την ευρεία και αποτελεσματική εφαρμογή της νανοναποικοδόμησης για το μολυσμένο έδαφος και το νερό.

Η νανοναποικοδόμηση είναι μια χαμηλού κόστους, ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική για τον καθαρισμό της ρύπανσης, τη βελτίωση των υφιστάμενων επεξεργασιών και την πρόληψη της μελλοντικής μόλυνσης. Η αποτελεσματική πρόσληψη περιορίζεται από θέματα σχετικά με την τεχνολογική καινοτομία (ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη, έλλειψη τυποποιημένων μεθοδολογιών, κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και πιλοτικές εφαρμογές, κατανόηση) και μοντέλο διακυβέρνησης (συμμετοχή διαφόρων υπηρεσιών πολιτικής και πολυεπιστημονικοί φορείς).

Η TANIA χρησιμοποιεί τη διαπεριφερειακή ανταλλαγή και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων από περιβαλλοντικούς και καινοτομικούς τομείς για την αντιμετώπιση αυτών των περιορισμών. Οι περιφέρειες είναι σχετικά νέοι για την έννοια της νανοκατεργασίας. Συγκρίνουν διαφορετικές εμπειρίες σχετικά με τις τεχνικές αντιμετώπισης της μόλυνσης, την καινοτομία στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διακυβέρνηση. Βελτιώνουν τα μέσα πολιτικής του ΕΤΠΑ, χάρη στα σχέδια δράσης που ορίζουν μέτρα για τη στήριξη περισσότερων και καλύτερων χρηματοδοτήσεων για τη νανο-αποκατάσταση, το συντονισμό των μοντέλων διακυβέρνησης και τα κριτήρια αξιολόγησης και την ενσωμάτωση της καινοτομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος στη στρατηγική τους εστίαση.

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην 2η συνάντηση εργασίας των Εταίρων του Ευρωπαϊκού Έργου «ΤΑΝΙΑ» ( που πραγματοποιήθηκε στο Pecs της Ουγγαρίας.

Για το έργο «ΤΑΝΙΑ» (Treating Contamination through Nanoremediation) του προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας INTERREG Europe μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Κώστας εωργιτζίκης (Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας).

Το έργο, που υλοποιείται από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, στοχεύει στην ενίσχυση της τεχνολογίας της Νανο-αποκατάστασης στην απορρύπανση εδάφους και νερού και την δημιουργία ευκαιριών δραστηριοποίησης στον τομέα αυτό των επιχειρήσεων και των ερευνητικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας Κρήτης.

Το έργο χρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους. Εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης, στο έργο συμμετέχουν Εταίροι (περιφερειακές αρχές και πανεπιστήμια) από την Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Ουγγαρία.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Κώστας Γεωργιτζίκης στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Βάιος Χειμώνας

Keywords
Τυχαία Θέματα