ΕΡΤ: «Αναζητώντας την χαμένη εικόνα» (video)

13:31 17/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σαράντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το σύμβολο της μαζικής λαϊκής αντίδρασης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Προάγγελος η κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο του ’73 και πρώτη πράξη στις 14 Νοεμβρίου με την κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές.

Ο αγώνας κλιμακώνεται και γίνεται μία μεγάλη αντιχουντική διαμαρτυρία, για να καταλήξει σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου.

Το τανκ εισβάλει στον χώρο του Πολυτεχνείου, η πύλη

γκρεμίζεται, οι φοιτητές τραγουδούν τον εθνικό ύμνο. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας άνοιξαν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδίωξαν τους εξεγερθέντες. Τελευταία πράξη στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 όταν μετά από ακροαματική διαδικασία 2,5 μηνών ολοκληρώθηκε η Δίκη για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Ένοχοι οι 20 από τους 32 κατηγορούμενους.

Η λίστα των νεκρών της εξέγερσης, διαχρονικό σύμβολο αγώνα για τη Δημοκρατία και την ελευθερία. Ανάμεσά τους ο 19χρονος Μιχάλης Μυρογιάννης, ο μαθητής λυκείου Διομήδης Κομνηνός και ένα πεντάχρονο αγόρι που εγκλωβίστηκε σε ανταλλαγή πυρών στου Ζωγράφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα