Έρευνα: Ο καφές, με μέτρο, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος

12:59 26/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του ήπατος, αντιμετωπίζουν όσοι πίνουν (περισσότερο) καφέ, με ή χωρίς καφεΐνη, σύμφωνα με μια νέα Βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σαουθάμπτον και του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα Όλιβερ Κένεντι, ανέλυσαν στοιχεία από 26 προηγούμενες έρευνες για περιπτώσεις πάνω από 2,25 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για όσους πίνουν δύο καφέδες τη μέρα, ο κίνδυνος ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, της συνηθέστερης μορφής καρκίνου

του ήπατος, είναι μειωμένος κατά 35% κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ. Όσοι πίνουν ένα καφέ τη μέρα, έχουν 20% μικρότερο κίνδυνο, ενώ για όσους πίνουν πέντε καφέδες, ο κίνδυνος μειώνεται περίπου στο μισό.

Στην περίπτωση του καφέ χωρίς καφεΐνη διαπιστώθηκε ότι, η μείωση του κινδύνου (για την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος) είναι μικρότερη και λιγότερο σίγουρη.

Ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε: «Ο καφές πιστεύεται ευρέως ότι έχει διάφορα οφέλη για την υγεία και αυτά τα τελευταία ευρήματα δείχνουν σημαντική μείωση κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Όμως δεν συνιστούμε στον καθένα να αρχίσει να πίνει πέντε καφέδες τη μέρα, καθώς χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από την μεγάλη κατανάλωση καφέ, καθώς ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι θα πρέπει να αποφεύγεται ιδίως από μερικές ομάδες όπως οι έγκυες».

Ο καθηγητής Πίτερ Χέιζ, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε σχετικά: «Ο καφές έχει αναφερθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από πολλές αιτίες. Η έρευνά μας προσθέτει νέα δεδομένα για το ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο φυσικό φάρμακο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα