Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στη Β. Ελλάδα

13:50 15/4/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από σήμερα Μεγάλη Τετάρτη (16-4-2014) και από τα βορειοδυτικά. Έντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν στη βόρεια Ελλάδα, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ισχυρές βροχοπτώσεις. Χιονίζει από το πρωί στην πόλη της Φλώρινας και σε περιοχές του νομού.Οι αστυνομικές αρχές συνιστούν στους οδηγούς να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα λάστιχα (χιονολάστιχα) ακόμα και αλυσίδες για τις μετακινήσεις τους. Ήδη, το χιόνι έχει "ασπρίσει" σημεία
της πόλης. Σύμφωνα πάντως με τους μετεωρολόγους, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει καταγραφεί φαινόμενο χιονόπτωσης στη Δυτική Μακεδονία, κατά τον μήνα Απρίλιο.
Το θερμόμετρο στην πόλη της Φλώρινας δείχνει περίπου 0-1 βαθμό Κελσίου, στην Καστοριά 5 βαθμούς Κελσίου και στην Κοζάνη 2 βαθμούς Κελσίου. Σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπου έχουν σημειωθεί βροχοπτώσεις αναμένεται να γίνουν μέτριες ή προοδευτικά ισχυρές, ενώ δεν αποκλείονται και καταιγίδες.

Στα Ιωάννινα η ισχυρή καταιγίδα που σημειώθηκε στις 8 το πρωί, δημιούργησε προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έπεσαν κεραυνοί σε υποσταθμούς, με αποτέλεσμα δημόσιες υπηρεσίες καθώς και η μισή πόλη των Ιωαννίνων, να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές του νομού Πέλλας, εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού. Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην επαρχιακή οδό Άρνισσας – Χιονοδρομικού Κέντρου "Βόρρας" από το 12ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο και στη δημοτική οδό Κερασιάς Έδεσσας προς το χιονοδρομικό κέντρο. Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό δίκτυο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Αναλυτικά ο καιρός:
Για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη (16-4-2014) ισχυρές βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι και πολύ ισχυρούς άνεμους προβλέπονται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία. Τα έντονα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν σε όλη τη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας (κυρίως της δυτικής) και της δυτικής Στερεάς (πάνω από τα 1200 μετρά).

Τη Μεγάλη Πέμπτη (17-4-2014) στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες πιθανόν κατά διαστήματα να είναι τοπικά ισχυρές.

Τη Μεγάλη Παρασκευή (18-4-2014) ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί με περαιτέρω εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες στις περισσότερες περιοχές εκτός από την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα