Επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας με επίκεντρο της νομοθετικές ρυθμίσεις για τις λιμνοθάλασσες

22:30 28/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Επίσκεψη στους νομούς Καβάλας και Ξάνθης πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Το πρωί, κήρυξε τις εργασίες της συνεδρίασης της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσας και Αλιείας 2014 – 2020, στην Καβάλα.

Το μεσημέρι γύρω στις 2 ο κ. Αποστόλου συνοδευόμενος από βουλευτές Καβάλας βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας όπου συνομίλησε με μέλη του,όπως επίσης

και με μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής, παρουσία βουλευτών της Ξάνθης, της Ροδόπης και της Καβάλας και την υπηρεσιακή παράγοντα του τομέα της αλιείας εσωτερικών υδάτων, ξανθιώτισσα Χ. Ψαλτοπούλου .

Μετά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αλιέων στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας ο κ. Αποστόλου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επεδίωξε να διαπιστώσει δια ζώσης «όσα συζητάμε στην επιτροπή παραγωγής της Βουλής κι έχουν σχέση με την ρύθμιση θεμάτων αλιείας κι εκμετάλλευση της Βιστωνίδας λίμνης από τον Συνεταιρισμό».

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις «δυνατότητες δημιουργίας μιας μονάδας που όχι μόνο θα εκμεταλλεύεται τα ψάρια της λίμνης αλλά κυρίως θα έχει δυνατότητες μέσα από το ΕΠΑΛΘ να δημιουργήσει τις υποδομές για να γίνει ένας βασικός σταθμός αλίευσης κι επεξεργασίας των ψαριών της περιοχής». Επ’ αυτού σχολίασε ότι υπάρχουν δυνατότητες το μεταποιημένο προϊόν να φτάσει στην παγκόσμια αγορά. Για τα ζητήματα και αιτήματα τελευταίες στιγμής που αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους των αλιέων για την βελτίωση του νομοσχεδίου, που θα ψηφιστεί την επομένη Πέμπτη και της προσθήκες που μπορούν να γίνουν, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι τα νομικοτεχνικού χαρακτήρα βελτίωσης θα προσθέτουν στο νομοσχέδιο

Ο κ. Αποστόλου επανάλαβε και στην συνάντηση με τους αλιείς ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα αλιεύματα που υπάρχουν στην αγορά καθώς οι αλιείς δεν ψαρεύουν στην περιοχή εκείνη.

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας και του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών Ελλάδας «Στέλιος Μπαλάσης», Γιώργος Γκίλης ευχαρίστησε τον υπουργό τόσο για την παρουσία του στην Βιστωνίδα «όσο και για τις προσπάθειές του μαζί με τον υφυπουργό κ. Τσιρώνη για τις ρυθμίσεις του άρθρου 10 στον νόμο για τα νωπά. Οι ρυθμίσεις έγιναν σε συνεργασία με όλους τους συνεταιρισμούς. Μετά από 47 χρόνια, είναι οι πρώτες ρυθμίσεις για τις λιμνοθάλασσες με εξαίρεση το 1992».
Ο Γιώργος Γκίλης ,μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, λίγο πριν την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου ,είχε αναφέρει:
«Ζητούσαμε να αλλάξει το καθεστώς σχετικά με τις αναμισθώσεις στις Λιμνοθάλασσες και στους Συνεταιρισμούς. Ζητούσαμε να καταργηθεί ένας άχρηστος λογαριασμός εγειοβελτιώσεων 5% επί του τζίρου, που τα χρήματα δεν μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε για την βελτίωση των υποδομών και τα βάζαμε από την τσέπη μας και φαινόταν πως οφείλουμε χρήματα. Ζητούσαμε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε δραστηριότητες μέσα στο ιχθυοτροφείο, όπως συσκευαστήριο, πώληση λιανική κ.α. Τα ζητάμε όλα αυτά για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του συνεταιρισμού, καθώς φθίνει με τα χρόνια και οι νέες γενιές δεν ακολουθούν. Ο Αγώνας μας δικαιώθηκε».

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής Σταύρος Αρβανιτάκης ευχαρίστησε με την σειρά του τον υπουργό για τις ρυθμίσεις, καθώς ανοίγει νέους ορίζοντες στους αλιείς, στηρίζει τους ίδιους και τις οικογένειές τους και δημιουργεί προοπτικές στο επάγγελμα. «Τώρα πλέον μπορούμε να μπούμε σε προγράμματα και να σχεδιάσουμε την αναβάθμιση των προϊόντων μας και της ζωής μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα