Επίσκεψη εργασίας του Πρωθυπουργού στο Αζερμπαϊτζάν

15:57 19/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Στο Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σήμερα ο Πρωθυπουργός όπου έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας, κυρίως για ενεργειακά και διμερή ζητήματα. Το Σάββατο, από το ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαγκάη, από όπου ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη και κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να αυξήσουν
τις επιχειρηματικές τους συναλλαγές με Έλληνες επιχειρηματίες. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας έχει κάνει τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να διευκολύνουν τις επενδύσεις. Όσοι επένδυαν στην αποτυχία της Ελλάδας απογοητεύτηκαν, σημείωσε και τόνισε ότι Ελλάδα γράφει το δικό της success story. «Το grexit είναι νεκρό», είπε.
Σχετική είδηση: Α. Σαμαράς: Κερδίζουμε τη μάχη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάςΚυβερνητικά στελέχη, χαρακτήρισαν απόλυτα επιτυχημένο το ταξίδι του Πρωθυπουργού, όπου τουρισμός, επενδύσεις αγροτικά προϊόντα και θαλάσσιες μεταφορές βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των συζητήσεων.
«Φεύγουμε με το νέο ότι οι κινέζικοι σιδηρόδρομοι και η COSCO θα συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επίσης έχουμε επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος κινεζικών επιχειρήσεων για το αεροδρόμιο της Αθήνας. Επίσης κινέζικος όμιλος, εκδηλώνει ενδιαφέρον για τα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον κινεζικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση του Καστελίου της Κρήτης», δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, συμπληρώνοντας ότι μεγάλο περιθώριο υπάρχει και στον τομέα της ναυτιλίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει και το ταξιδι του Πρωθυπουργού, στο Μπακού, του Αζερμπαϊτζάν.
Ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου, του πολιτισμού και ιδιαιτέρως της ενέργειας.
Μεγάλη σημασία αποδίδεται στο γεγονός ότι επίκειται η απόφαση για τον αγωγό TAP δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί μια κοντινή και εύκολα προσβάσιμη πύλη εισόδου για το αζερικό φυσικό αέριο προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει το αζερικό φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, εφοδιάζοντας ταυτόχρονα με αέριο κατά τη διαδρομή του και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχει υπογραφεί από τις τρεις εμπλεκόμενες χώρες η κρίσιμη απόφαση όμως εναπόκειται στις εταιρείες. Η υλοποίησή του εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας.
Το Αζερμπαϊτζάν εξάγει ήδη φυσικό αέριο στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας και η Αθήνα επιθυμεί αυτή τη διμερή συνεργασία να την επεκτείνει μέσω του ΤΑΡ.

Να σημειωθεί επίσης ότι η αζερική κοινοπραξία Socar έχει υποβάλλει προσφορά για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ.

Τις επόμενες ώρες ο κ. Σαμαράς συναντάται με τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ, χωρίς να αναμένονται δηλώσεις, και θα παρακαθήσει σε δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επίσης, θα επισκεφτεί το Πολιτιστικό Κέντρο και το Μουσείο που φέρουν το όνομα του πρώην Αζέρου ηγέτη Χεϊντάρ Αλίγιεφ.
Αργά το βράδυ της Κυριακής ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Σχετική είδηση: «Μετωπική» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τις επενδύσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα