Επιμένει η τρόικα στην υιοθέτηση του συνόλου των προτάσεων του ΟΟΣΑ

00:04 25/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Υπέρ της υιοθέτησης του συνόλου των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό, με λίγες τεκμηριωμένες εξαιρέσεις, επέμειναν οι δανειστές στη συνάντηση της Δευτέρας με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου, η τρόικα «δεν απέρριψε τίποτε, αλλά και δεν έκανε τίποτε δεκτό», που σημαίνει
ότι η διαπραγμάτευση επί των θεμάτων που θέτει ο ΟΟΣΑ, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες κυρίως για τις επίμαχες ρυθμίσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η τρόικα έθεσε τη Δευτέρα επιπλέον το ζήτημα κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων καθώς και νέων παρεμβάσεων στον τομέα των μεταφορών τα οποία επίσης δεν δέχεται η κυβέρνηση.

Για τους φόρους το θέμα θα συζητηθεί με το υπουργείο Οικονομικών ενώ για τα θέματα μεταφορών επισημάνθηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα από το αρμόδιο υπουργείο.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, επί συνόλου 329 η κυβέρνηση υιοθετεί τις 240, σε περίπου 30 υπάρχουν αποκλίσεις ως προς τις ρυθμίσεις που προτείνονται και οι υπόλοιπες (περίπου 50) απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά.

Η πλειονότητα των αλλαγών, όταν οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις θα θεσπιστούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ενώ ορισμένα μέτρα θα περιληφθούν στα νομοσχέδια για τις αδειοδοτήσεις, τα logistics και το υπαίθριο εμπόριο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης:

-Οι επαγγελματικές μισθώσεις για τις οποίες η τρόικα εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη θέσπιση τριετούς ελάχιστης διάρκειας.

-Το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών, που θα συζητηθεί και στη συνάντηση που πρόκειται να έχει την Τρίτη η τρόικα με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Χατζηδάκης.

Η τρόικα επιφυλάσσεται για ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να θεσπιστούν κρατικές ενισχύσεις.

Η ελληνική θέση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί το κόστος της ενέργειας να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών και επίσης ότι δεν μπορεί μια χώρα με 27 % ανεργία να θεωρείται ότι νοθεύει τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε τέλος το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων για το οποίο δεν υπάρχουν επιφυλάξεις, όπως επίσης για τη διαδικασία συγκρότησης του επενδυτικού ταμείου με κεφάλαια από το ΠΔΕ και διεθνείς επενδυτές και για τη διαδικασία υλοποίησης του μόνιμου μηχανισμού διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους που θα τεθεί σε ισχύ από το 2015.
Keywords
Τυχαία Θέματα