Επιμελητήριο Ζάκυνθου: Σύννεφα σκίασαν την οριακή έγκριση συμμετοχής στο «ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ»

00:31 10/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μαζική αποχώρηση μελών σημειώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση(3/8) του δ.σ. του επιμελητηρίου Ζακύνθου, κατά την οποία, το θέμα συζήτησης αφορούσε στην έγκριση συμμετοχής στην υπό σύσταση αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ». Ωστόσο, το θέμα της εν λόγω εγκριτικής απόφασης –όπως άλλωστε ανέφερε το μέλος του δ.σ., Κ. Καποδίστριας- ουσιαστικά αφορούσε στην εκταμίευση

ποσού ύψους 14.000 ευρώ, προκειμένου το επιμελητήριο να συμμετέχει ως μερισματούχος στην υπό σύσταση μη κερδοσκοπική εταιρεία. Να σημειωθεί ότι, στο «ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ» συμμετέχουν με πλειοψηφικά μερίσματα η περιφέρεια και ο δήμος του νησιού και με μικρότερα, ο τοπικός ΕΑΣ, το «ECO Ζάκυνθος» και ο πολιτιστικός σύλλογος «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ».

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνεδρίαση παρίσταντο δεκατρία μέλη και αποχώρησαν πριν τη λήξη της έξι, με τα πέντε να εκφράζουν ενστάσεις για δύο ζητήματα. Το ένα ζήτημα σχετιζόταν με το σύννομο της διαδικασίας σύγκλισης της συνεδρίασης, η οποία είχε τον χαρακτηρισμό «κατεπείγουσα». Όπως υποστηρίχθηκε, βάσει της επιμελητηριακής νομοθεσίας, για να πραγματοποιηθεί μια τέτοιας μορφής συνεδρίαση, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί αίτημα υπογεγραμμένο από εννέα μέλη, το οποίο, εν συνεχεία, να συζητηθεί από τη διοικητική επιτροπή, για ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής πρόσκλησης. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, εφόσον δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, η όποια απόφαση δύναται να προσβληθεί και να οδηγηθεί προς διερεύνηση από τις δικαστικές αρχές. Επιπλέον, υπήρχαν μέλη που επεσήμαναν ότι, για τον μήνα Αύγουστο δεν προβλέπεται ούτε τακτική συνεδρίαση.Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε πρόταση για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού υπογραφών εκείνη την ώρα, οπότε, θα μπορούσε να συνεδριάσει το δ.σ. τη Δευτέρα 7/8 και, άρα, δεν θα υπήρχε χρονοκαθυστέρηση.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν σχετικό με τη δυνατότητα λήψης απόφασης για το επίμαχο θέμα, εφόσον έχουν προκηρυχθεί εκλογές στο όργανο, μεταξύ 1ης και 17/12. Το κλίμα αμφισβήτησης τροφοδοτήθηκε και από την έγγραφη γνωμοδότηση της διοικητικής προϊσταμένης του επιμελητηρίου, Αικ. Αρβανιτάκη, σύμφωνα με την οποία δεν έπρεπε να ληφθεί απόφαση στην εν λόγω συνεδρίαση για συμμετοχή σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, καθώς θα είναι «άκρως δεσμευτική» για την επόμενη διοικητική αρχή του οργάνου. Την τοποθέτησή της η κα Αρβανιτάκη ισχυροποίησε επικαλούμενη έγγραφο του υπουργείου οικονομίας και ανάπτυξης, με το οποίο εφίσταται η προσοχή για αναστολή «κάθε ενέργειας για προμήθειες, αγορές ακινήτων κλπ, οι οποίες θα δεσμεύουν τα όργανα διοίκησης που θα εκλεγούν.»

Για άλλη μια φορά, διεξήχθη συζήτηση σε υψηλούς τόνους και με πολλές αιχμές για παιχνίδια αλλά και για προσπάθειες τρομοκρατίας… Μέσα σε αυτό το κλίμα αποχώρησαν οι δύο αντιπρόεδροι του δ.σ., κ. Τζίμης και Στασινόπουλος, η κα Κορακιανίτη και οι κ. Λάζαρης και Στουφής, ενώ, ο κ.Καρατζάς αποχώρησε για προσωπικούς, όπως υποστήριξε, λόγους. Να σημειωθεί ότι, από τη συνεδρίαση αποχώρησε και η κα Αρβανιτάκη, καθώς, όπως κατήγγειλε, κατά τη διάρκεια που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση, απειλήθηκε από τη γραμματέα του επιμελητηρίου, κα Μαλαφούρη, ότι θα τιμωρηθεί επειδή προκάλεσε πρόβλημα με τη γνωμοδότησή της …

Μετά τις αποχωρήσεις παρέμειναν επτά μέλη και, συγκεκριμένα, ο πρόεδρος κ.Γαργαλέας και οι κ. Καπνίσης, Μποτώνης, Τσίπηρας, Καποδίστριας και Κόττης, όπως και η γραμματέας κα Μαλαφούρη, η οποία, σε τοποθέτησή της υποστήριξε ότι με τη μη λήψη απόφασης θα τιναχθεί το Leader στον αέρα, κάνοντας λόγο για οκτώ συν τέσσερα εκατ. ευρώ. Τα εναπομείναντα μέλη ομόφωνα ψήφισαν:
1ον) ότι μέχρι τη συγκρότηση της εκλογικής επιτροπής το δ.σ έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις,
2ον) ότι ο πρόεδρος του οργάνου ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη σύγκλιση της κατεπείγουσας συνεδρίασης του δ.σ. και
3ον) την εισήγηση για συμμετοχή στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ».

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μάντζου

Keywords
Τυχαία Θέματα