ΗΠΑ-Ουάσιγκτον: Εισβολή διαδηλωτών μέσα στο Καπιτώλιο – Διεθνείς αντιδράσεις (live+video)

21:32 6/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Επεισόδια σημειώνονται έξω από το Καπιτώλιο όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ. Ορισμένοι από αυτούς κατόρθωσαν να μπουν μέσα στο κτήριο το οποίο αποκλείστηκε. Υπάρχουν πληροφορίες για 6 τραυματίες. Μια από αυτές είναι γυναίκα, η οποία σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ πυροβολήθηκε από δυνάμεις ασφαλείας και η κατάστασή της είναι κρίσιμη. Την πληροφορία για πυροβολισμό πολίτη επιβεβαίωσε αργότερα ο αρχηγός της αστυνομίας της Πόλης της Ουάσινγκτον, προσθέτοντας πως διεξάγονται έρευνες για το περιστατικό. Η συνεδρίαση διακόπηκε,

ενώ πολλοί εργαζόμενοι φυγαδεύτηκαν, μεταξύ των οποίων και ο Μάικ Πενς. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στέλνονται στο Καπιτώλιο μαζί με ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας. Σε έκτακτο διάγγελμα ο Τζο Μπάιντεν, αφού είπε ότι η Δημοκρατία μας έχει φτάσει σε μια μαύρη στιγμή, κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει σε εθνικό δίκτυο, να εκπληρώσει τον όρκο του και να απαιτήσει το τέλος αυτής της πολιορκίας. Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18.00 τοπική ώρα (01.00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας.) Ειδικές δυνάμεις του FBI μπήκαν στο Καπιτώλιο. To Πεντάγωνο δήλωσε ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αίτημα για αποστολή επιπλέον δυνάμεων. Εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός και απενεργοποιήθηκε με επιτυχία στα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και άλλος ένας στο Καπιτώλιο.

Όλα άρχισαν μετά την ομιλία του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος με πολύ προκλητικό ύφος τα έβαλε με όλους και με όλα και υποσχέθηκε ότι δεν θα αφήσει τον Μπάιντεν να κυβερνήσει.

Όσα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ και ο τόνος του εξαγρίωσαν ακόμη περισσότερο το πλήθος το οποίο κατευθύνθηκε με πολύ άγριες διαθέσεις από τον Λευκό Οίκο για το Καπιτώλιο φωνάζοντας ότι πηγαίνει εκεί «για να γράψει ιστορία».

Keywords
Τυχαία Θέματα