Εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου

16:53 7/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μαζί με 160 χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται σήμερα η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, με το σύνθημα• «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο».

Η ημέρα αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα του χρόνου, από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και έχει στόχο να προωθήσει την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς

Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, δεν είναι ακόμα σαφές αν τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα κάνουν τους έφηβους περισσότερο ή λιγότερο κοινωνικούς. Μάλιστα, μέσω των δικτύων αυτών δημιουργείται η δυνατότητα να καθρεφτίζονται και να μεγιστοποιούνται υπάρχουσες τάσεις ή κλίσεις, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, Πέτρος Ρούσσος.

Με την ανάπτυξη τριών «εργαλείων», το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου. Πρώτα, με την δημιουργία και λειτουργία του κόμβου www.saferinternet4kids.gr

Στη συνέχεια, με την συμβουλευτική γραμμή βοήθειας, Ηelp-line (2106007686), όπου εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ψηφιακών-διαδικτυακών παιχνιδιών.

Ακόμα, υπάρχει η ανοιχτή γραμμή καταγγελιών Η Safe line δέχεται κατά προτεραιότητα καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου.

Όπως αναφέρουν και οι ειδικοί, μερικές συμβουλές για την ορθή χρήση του διαδικτύου είναι οι εξής:

– Προσέχουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου στα κοινωνικά δίκτυα. Προσαρμόζουμε τις ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μη βλέπει ο οποιοσδήποτε το προφίλ ή τις φωτογραφίες μας.

– Είμαστε προσεκτικοί με το ποιους αποδεχόμαστε ως «φίλους» και με ποιους μιλάμε στο διαδίκτυο.

– Σκεφτόμαστε πριν αναρτήσουμε και μοιραστούμε προσωπικό περιεχόμενο, δικό μας ή κάποιου άλλου, στο διαδίκτυο.

– Θυμόμαστε πάντα ότι είναι εύκολο στο διαδίκτυο να πει κάποιος ψέματα.

– Δεν ανταλλάσσουμε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή ακατάλληλα βίντεο και φωτογραφίες.

Κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, απονεμήθηκαν τα βραβεία των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών, που διοργανώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από το ΕΚΑΔ, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Τη βράβευση έκανε η πρέσβειρα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Νατάσσα Μποφίλιου. Συνολικά, στους τρεις διαγωνισμούς, συμμετείχαν 350 σχολεία όλων των βαθμίδων από ολόκληρη την επικράτεια.

Τα έργα των μαθητών που βραβεύτηκαν καθώς και όλες οι συμμετοχές, είναι αναρτημένα στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα