Εντός Ιανουαρίου η κατάθεση ν/σ για εξωδικαστικό συμβιβασμό επιχειρήσεων

14:19 7/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εντός του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομίας, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα προβλέπει: «κούρεμα» δανείων χωρίς όριο, διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο πλην ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών.

Με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται η ευκαιρία ενός νέου ξεκινήματος σε χιλιάδες υπερχρεωμένους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο δικαίωμα για ρύθμιση ή ακόμα και για διαγραφή θα έχουν μόνο εταιρείες ή

επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες.

Η αναδιάρθρωση θα αφορά σε παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστώτες άλλα και βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο και τα σφαλιστικά ταμεία. Μιας τυχόν διαγραφής εξαιρούνται ΦΠΑ, παρακρατούμενοι φόροι, παρακρατούμενες εισφορές εργαζομένων και μηνιαιές δόσεις από ήδη ρυθμισμένες οφειλές.

Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής επισημαίνει ότι βασική επιδίωξη είναι να «ανακουφιστούν» οι βιώσιμες επιχειρήσεις που λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών και όχι να διασωθούν οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Το νέο αυτό ρυθμιστικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης χρεων δεν θα μετατραπεί σε «συγχωροχάρτι» από επιχειρήσεις-μνημεία κακοδιαχείρισης, διαμηνύει ο υπουργός.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αυτοματοποιείται με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν συνολικά 403.000 μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρησεις και ιδιώτες.

Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλει αίτηση στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνοδευόμενη από μια αρχική πρόταση διευθέτησης των χρεών καθώς και από αναλυτικά στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης της εταιρείας. Στη συνέχεια θα αναλαμβάνει συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στις διαπραγμετεύσεις θα συμμετεχουν πιστωτές, Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία αλλά και εκπρόσωποι εργαζόμενων και προμηθευτών, εφόσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους. Σε συγκεκριμένη λύση πρέπει υποχρεωτικά να συμφωνήσει το 60% των πιστωτών.

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει εξάλλου ότι μέχρι τον Απρίλιο θα λειτουργούν δομές υποστήριξης των δανειοληπτών σε κάθε περιφέρεια της χώρας ενώ το Υπουργείο επεξεργάζεται νομοσχέδιο για τη σύσταση μίας Ανεξάρτητης Αρχής η οποία ενσωματώνοντας διεθνείς πρακτικές θα λειτουργεί ως υπηρεσία αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και υπολογίζεται ότι ο νέος αυτός φορέας θα λειτουργήσει το Σεπτέμβριο του 2017.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ, ΕΡΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα