Ένταση στον Περσικό: Προειδοποιητικά πυρά των ΗΠΑ κατά πολεμικού πλοίου του Ιράν

17:51 25/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πλοίο του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά πολεμικού πλοίου του Ιράν «επειδή πλησίασε επικίνδυνα κοντά, αγνοώντας τις σχετικές προειδοποιήσεις».

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους το ιρανικό πολεμικό πλοίο έφτασε σε απόσταση 137 μέτρων και ο πλοίαρχός του δεν ανταποκρίθηκε στην προσπάθειες για επικοινωνία μέσω ασυρμάτου.

BREAKING: US Navy ship opens fire on Iranian ship

in Persian Gulf pic.twitter.com/oUvP05ED3d

— Daily Express (@Daily_Express) July 25, 2017

Στο περιστατικό εμπλέκεται το αμερικανικό καταδρομικό USS Thunderbolt, που βρίσκεται στο Μπαχρέιν ως μέρος του 5ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού και συμμετείχε σε άσκηση.

Το ιρανικό πλοίο πήγε «νεκρό στο νερό» , σύμφωνα με αμερικανικά δίκτυα, αφού δεν απάντησε σε ραδιοφωνικές κλήσεις, φωτοβολίδες και σειρήνες, ενώ προσέγγισε την αμερικανική δύναμη σε απόσταση 150 μέτρων (137 μέτρων).

Το περιστατικό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ούτε από την Ουάσιγκτον ούτε και από την Τεχεράνη, ενώ οι πληροφορίες αποδίδονται σε αμερικανό αξιωματούχο που διατηρεί την ανωνυμία του.

Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί τον περασμένο Ιανουάριο στο ύψος των Στενών του Ορμούζ.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ έχουν συχνά θερμά επεισόδια στον Περσικό Κόλπο. Το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. αναφέρει 35 περιστατικά το 2016, έναντι 23 το 2015.

Οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Τεχεράνης είχαν βελτιωθεί πάντως επί Προεδρίας Ομπάμα με αποκορύφωμα την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

ΠΗΓΗ:CNN,EΡΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα