Ένταση και διπλωματικός «πόλεμος» Τουρκίας-Ολλανδίας – Πανευρωπαϊκές αντιδράσεις (video)

15:15 13/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Τουρκία κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ κατά των Τούρκων διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε διπλωματική νότα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν δυσανάλογη και ζητεί να επιληφθεί η δικαιοσύνη, εξήγησαν οι πηγές.

Μετά την Ολλανδία και ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ζήτησε την Κυριακή να αναβληθεί μια προγραμματισμένη

γι’ αυτόν τον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξαιτίας της διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας δήλωσε αντίθετος στη συμμετοχή Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Γερμανία.

Ο υπουργός Οικονομιών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, σε συνέντευξή του την Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Αναφερόμενος παράλληλα στην τύχη του Τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ της Die Welt, που έχει φυλακισθεί για «τρομοκρατική προπαγάνδα» στην Τουρκία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «τα μέλη της τουρκικής ηγεσίας διέλυσαν τα αναγκαία για κάθε πρόοδο στον τομέα της συνεργασίας θεμέλια».

Μετά την άρνηση της ολλανδικής κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο Τούρκων υπουργών για συμμετοχή σε προεκλογικές εκδηλώσεις και η Ελβετία και η Αυστρία αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους τέτοιες εκδηλώσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Κλιμακώνεται η ένταση Τουρκίας – χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα