Ενωση Γονέων νομού Χίου: συζήτησε για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, λείπει η ενημέρωση

09:49 13/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Χωρίς συγκεκριμένη απόφαση αλλά με το σκεπτικό του Προέδρου της Ενωσης Γονέων νομού Χίου ότι «τα παιδιά είναι τα θύματα, ας τα προστατεύσουμε» έκλεισε η τακτική Γενική Συνέλευση της Ενωσης όπου 4ο και τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη είχε και τη συζήτηση για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.

Στη συνεδρίαση όπου παρέστησαν αρκετοί γονείς ειδικά από τα 3ο και 8ο δημοτικά σχολεία, χωρίς όμως να είναι μεγάλη η συμμετοχή

των εκπροσώπων συλλόγων γονέων, επισημάνθηκε ότι στη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης αφού για τη Χίο, όπως και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δεν έχει αποφασιστεί κάτι όσο αφορά την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Γενικά η συζήτηση κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, χωρίς να λείψουν όμως οι εντάσεις ακόμα και ο προπηλακισμός και συγκεκριμένα από γονέα που παρακολουθούσε τη συνέλευση κατά του προέδρου της ΕΛΜΕ Χίου Σταύρου Σταυρινούδη ο οποίος και προσπαθούσε να εξηγήσει ότι έγγραφο που κυκλοφόρησε για τις τάξεις ένταξης αφορούσε πάγια διαδικασία στο χώρο της εκπαίδευσης και αφορά γενικά τα παιδιά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στα τμήματα.

Η έλλειψη ενημέρωσης των γονέων ήταν χαρακτηριστικό στοιχείο που φάνηκε από τη συζήτηση, ενώ καθοριστική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου συλλόγου γονέων δημοτικού σχολείου και αστυνομικού στο επάγγελμα και μάλιστα στον τομέα της πρώτης υποδοχής προσφύγων- μεταναστών Γιώργου Αμέντα, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία και σύνεση. «Μόνο αν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να κρατηθούμε», σημείωσε για να τονίσει πως δεν υπάρχει θέμα σε αυτή τη φάση για τη Χίο.

Από την πλευρά των συλλόγων του 3ου και 8ου δημοτικών σχολείων η μόνη παρατήρηση που τέθηκε είναι τα παιδιά να μοιραστούν στις σχολικές μονάδες και να μην τα φιλοξενήσουν αποκλειστικά οι κοντινές στις δομές των προσφύγων.

Στη γενική Συνέλευση, δεν έλειψαν οι ακραίες φωνές όπως για φόβο ισλαμοποίησης, τονίστηκε όμως ότι όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση καθώς και μόνος αρμόδιος για έλεγχο των συνοδευτικών εγγράφων μαθητών για εγγραφή είναι ο εκάστοτε διευθυντής σχολικής μονάδας και όχι οι σύλλογοι γονέων.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα