Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό – Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη

11:28 27/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Διαδοχικές κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τόνισε ο χθες Αλέξης Τσίπρας,

στην ενημέρωση που έκανε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα με νηφαλιότητα και σοβαρότητα, σημείωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι κατά τις επαφές του στο Νταβός υπήρξε μία προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης πως τα ζητήματα του αλυτρωτισμού πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα προς επίλυση.

Η μεγάλη μας δύναμη είναι η αρραγής ενότητα, υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι ο αλυτρωτισμός είναι εντελώς αντίθετος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:20 η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία διήρκεσε 40 λεπτά. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το Σκοπιανό και για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κάνει δηλώσεις αργότερα από το γραφείο του στη Βουλή.

Στις 12:30 ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στις 13:30 με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 15:00 με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη και στις 17:30 με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Εν τω μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει χαμηλά τον πήχη για τη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ αργά για ουσιαστική ενημέρωση».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Κωστής Χατζηδάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει δύο διαμετρικά αντίθετες θέσεις, καθώς και ότι με την στάση της προκάλεσε τα συλλαλητήρια. Δεν υπάρχει ικανοποιητική λύση εάν δεν αλλάξουν τα θέματα αλυτρωτισμού και το Σύνταγμα της γείτονος, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, εκτιμώντας ότι δεν θα καταλήξει πουθενά το ζήτημα της ονομασίας.

Είναι επιβεβλημένη μία εθνικά επωφελής λύση, τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και τον κ.Μητσοτάκη ότι επιβεβαιώνει την ακροδεξιά στροφή του στα εθνικά συμφέροντα, ενώ τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων.

Προϋπόθεση είναι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΦΥΡΟΜ, τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Οι Έλληνες ξεχωρίζουν τον πατριωτισμό από την πατριδοκαπηλία», αναφέρει σε άρθρο του στα Νέα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σ. Θεοδωράκης. «Πολιτικοί, φορείς και κόμματα πρέπει να ξανασκεφτούν την στήριξη που προσφέρουν στους ψεκασμένους υπερπατριώτες. Άλλωστε, οι πλατείες των αγανακτισμένων που γέννησαν το πολιτικό τέρας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι και τόσο παλιές», σημειώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο του λαϊκισμού, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να ζητήσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Στα Σκόπια, εν τω μεταξύ, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έχει συγκαλέσει σήμερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα