Ενημερώσεις σε Αθήνα -Λευκωσία για το Κυπριακό-Εντείνει την ένταση η Τουρκία

15:30 10/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τρεις μέρες μετά το ναυάγιο της πενταμερούς Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που διεξήχθη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, στην οποία η Ελλάδα κατέβαλε κάθε προσπάθεια προκειμένου να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς συγκαλεί στις 5.00 μ.μ, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Κατά την συνεδρίαση ο κ. Κοτζιάς θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό,

ενώ σήμερα συγκαλείται και στην Κύπρο, το Εθνικό Συμβούλιο.

Το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού στις 18.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ την Τρίτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων για την αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα και με αφορμή την έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ κλιμακώνει την ένταση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να υποστηρίζει ότι ο έλεγχος των ενεργειακών κοιτασμάτων ανήκει και στις δυο πλευρές και ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε μονομερής ενέργεια από την πλευρά της Κύπρου.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επέρριψε και πάλι τη ευθύνη του ναυαγίου στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας πως η αδιαλλαξία τους δεν επέτρεψε να υπάρξει αποτέλεσα στην Ελβετία.

Παράλληλα, εξαπέλυσε και έμμεσες απειλές προς τις πετρελαϊκές εταιρίες καλώντας τις «να μην συνεργαστούν με τους ελληνοκύπριους γιατί θα χάσουν ένα φίλο και συνεργάτη, την Τουρκία.

«Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι ο πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή την έλευση του τρυπανιού της ΤΟΤΑΛ στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης πάντως στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα, ότι «δε θα υπάρξει αναβολή στους ενεργιακούς σχεδιασμούς«.

Στις 12/7 η εξέδρα της ENI/Total για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Ειδικότερα την Τετάρτη αναμένεται η εξέδρα, με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.

Η εξέδρα έχει ως δηλωμένο προορισμό το Λιμάνι Λεμεσού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.

Πριν από την άφιξη της εξέδρας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει νέα ΝAFTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα.

Το υπουργείο Μεταφορών με έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε η τηλεόραση του ΡΙΚ, προειδοποιεί ότι συνιστά ποινικό αδίκημα η παραβίαση της ζώνης ασφάλειας.

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στα αρμόδια υπουργεία, στον γενικό εισαγγελέα, στις διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και στους συνδέσμους ιδιοκτητών και διαχειριστών πλοίων.

Το σημείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Νίκος Σταυρουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα