Ενδοκυβερνητικές εντάσεις προκαλεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

23:13 22/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Ενδοκυβερνητικές τριβες προκαλει το αντιρατσιστικο νομοσχεδιο. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι πρέπει να ψηφιστεί με επείγουσα διαδικασία, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στην ανάγκη αλλαγών, ώστε οι ρυθμίσεις να μην γυρίσουν μπούμερανγκ, δίνοντας πόντους στη Χρυσή Αυγή. Θέμα συζητήσεων έγινε και η ακραία αντίδραση του Μητροπολιτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου,
ο οποιος τάχθηκε ανοικτά κατά του νομοσχεδίου.Ο Γ.Γ. της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος με αφορμή δημοσιεύματα αναφέρει σε δήλωση του πως η επιτροπή επιφυλάχθηκε να διατυπώσει τις απόψεις της και επισημαίνει: « Έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις καταρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του».

Σύμφωνα με πληροφορίες την Δεύτερα για το επίμαχο ν/σ είχε γίνει στο γραφείο του ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ Θανάση Μπούρα σύσκεψη κατά την οποία εξετάστηκε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σε σύγκριση με τον νέο νόμο Ρουπακιώτη και η εκτίμηση είναι πως δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα η ευρωπαϊκή οδηγία καθώς υπάρχει νομικό πλαίσιο από το 1979.

Την ίδια ώρα δια του προέδρου του, το ΠΑΣΟΚ, επιμένει και ο Ε. Βενιζέλος δηλώνει πως, οποιοσδήποτε επιμέρους ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τάχιστα από τους ίδιους τους τρεις αρχηγούς.

Έντονη είναι η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας: "Η ΝΔ να αφήσει τα διαδικαστικά τερτίπια και να προχωρήσει στο νομοσχέδιο όπως έχουν συμφωνήσει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί".

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί απαραίτητη και επιβεβλημένη τη θέσπιση αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει τη ρατσιστική βία και επιτίθεται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Προσθέτει δε, σε ανακοίνωσή του πως: "Η ΝΔ με προσωπική εντολή του κ. Σαμαρά, παγώνει το νομοσχέδιο επειδή θέλει επί της ουσίας να αλλοιώσει το περιεχόμενό του, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο το μάτι στη Χρυσή Αυγή. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να διαχέει τις ευθύνες, καθώς αυτές βρίσκονται ξεκάθαρα εντός της κυβέρνησης."

Νωρίτερα η Φ. Γεννηματά είχε επικρίνει με δήλωση της την κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το αντιρατσιστικό λέγοντας ότι ο «καυγάς είναι για το πάπλωμα».Τονίζει επίσης: "Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους που δρουν στο εσωτερικό της και ο ΣΥΡΙΖΑ από τις μικροκομματικές τακτικές. Το πρόβλημα δεν λύνεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Το Σχέδιο Νόμου κατά της βίας και του ρατσισμού, αποτελεί ζήτημα αρχής για τη Δημοκρατία μας."

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η "όλη συζήτηση δεν είναι αθώα".

Στους κόλπους της εκκλησίας, οι μητροπολίτες, Δωδώνης Χρυσόστομος και Δημητριάδος Ιγνάτιος, κατέκριναν την αρνητική στάση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου στο αντιρατσιστικό ν/σ.
Keywords
Τυχαία Θέματα