Εναλλακτική μετακίνηση στα νησιά

12:04 13/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στον χαιρετισμό του, με τον οποίο άνοιξαν οι εργασίες του 2ου συνεδρίου για την εναλλακτική μετακίνηση (Ecomobility 2019),συνεδρίου, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκης επανέλαβε τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), σύμφωνα με τους οποίους έως το 2030 το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας προβλέπεται να ανέλθει στο 32%, με το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας να διπλασιάζεται

σχεδόν στο 57% από 29%. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει εξοικονόμηση της τάξης του 1,5% ετησίως στο σύνολο της οικονομίας, που συμβολικά αντιστοιχεί σε ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ετησίως.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα διασύνδεσης των νησιών, σημειώνοντας ότι «…έχει επιταχυνθεί η διασύνδεση των νησιών σε πολύ υψηλό βαθμό, ολοκληρώθηκε στις Κυκλάδες όπου έπεται η επόμενη διασύνδεση, ενώ έχει ξεκινήσει η διασύνδεση στην Κρήτη με χρονικό ορίζοντα 18 μηνών και λίγους μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας»….. «έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νησιά, τα οποία έχουν ιδιαίτερη θέση στη μετάβαση στο ecomobility, βάσει και του εθνικού σχεδιασμού. Όπως ανέφερε, επιτρέπεται πιο εύκολα σήμερα στα νησιά η εισαγωγή των ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά προβλέπεται αθρόα εισαγωγή ΑΠΕ και ηλεκτροκίνησης. Ο Υπουργός ανήγγειλε ότι θα προκηρυχθεί σύντομα η ένταξη των έξι πρώτων νήσων, βάσει από κοινού πρωτοβουλίας με νησιωτικές χώρες της ΕΕ και την Κομισιόν.
«Τα νησιά αποτελούν προτεραιότητα και έχουν πυκνώσει οι επαφές με όλες τις εταιρείες που έχουν την τεχνολογία και μπορούν να συνεισφέρουν» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στις πρόσφατες επαφές με την Tesla.
Επιπλέον, μίλησε και για το έργο υποδομών που έχει γίνει στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, κάτι που αποτελεί, όπως τόνισε, αναπόσπαστο κομμάτι των συζητήσεων και του σχεδιασμού. «Η απάντηση στις προκλήσεις αυτές είναι η επιτάχυνση της θεσμοθέτησης του πλαισίου με οποίο θα μετακινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, η αποσαφήνιση του πλαισίου κινήτρων, τα οποία εντείνονται, και η μεγάλη έμφαση στη μετάβαση πρωτίστως των νησιών. Απόλυτα εφικτοί και ρεαλιστικοί στόχοι, που θα δώσουν μια τεράστια ώθηση στην ιδέα της ηλεκτροκίνησης συνολικά».

Tο 2nd EcoMobility Conference βρισκεται υπό την σκέπη της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE) – επίσημη θυγατρική της Διεθνούς Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία και το insider.gr, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ασχολείται με την ηλεκτροκίνηση, την αεριοκίνηση, αλλά και την υγραεριοκίνηση, καθώς στην Ελλάδα σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις προωθούν με συγκεκριμένο σχεδιασμό την χρήση των εναλλακτικών καυσίμων, ενώ πολύ πρόσφατα η ΡΑΕ ξεκίνησε τη διαβούλευση για τις υποδομές επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. «Η αγορά είναι έτοιμη» τονίζουν οι διοργανωτές και συνεχίζουν: οι αυτοκινητοβιομηχανίες λανσάρουν νέα μοντέλα φυσικού αερίου, υγραερίου ή ηλεκτροκίνητα, το δίκτυο ανεφοδιασμού επεκτείνεται, η διεύρυνση των σημείων φόρτισης είναι πλέον θέμα χρόνου και η χώρα προχωρά με σταθερά βήματα προς την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής.
Στόχος του Συνεδρίου 2nd Ecomobility ήταν να παρουσιάσει τις εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση, την υγραεριoκίνηση και την αεριοκίνηση, το θεσμικό πλαίσιο, τις υποδομές και τις επενδύσεις, ενώ θα προβληθούν λύσεις για τις επιχειρήσεις που στρέφονται στα εναλλακτικά καύσιμα για τη μεταφορά ατόμων και εμπορευμάτων.

The post Εναλλακτική μετακίνηση στα νησιά appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εναλλακτική,enallaktiki