‘Ένα σχολείο για την Γκάνα’ θα χτίσουν δύο φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ

11:51 31/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύο φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ απέσπασαν Εύφημο Μνεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής ‘Ένα Σχολείο για την Γκάνα'(4th Earth Architecture Competition-School for Ghana) που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα ‘Nka Foundation’.

Πρόκειται για την Παναγιώτα Στεργιοπούλου (από αριστερά προς δεξιά) και Λήδα Λιούπη -24 χρόνων αμφότερες- οι οποίες διακρίθηκαν ανάμεσα σε 130 συμμετέχοντες.

«Παραδώσαμε μία πινακίδα Α1 με την αίθουσα που θα

κατασκευάσουμε στην Γκάνα» είπε στα Νέα Μέσα της ΕΡΤ3 Η Λήδα Λιούπη. «Ήταν δύσκολο να αντιληφθούμε τον τρόπο σκέψης των κατοίκων της Γκάνα, έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε υλικά που να συμβαδίζει με το περιβάλλον της περιοχής, όπως για παράδειγμα μπαμπού , ξύλο και μπουκάλια. Προσπαθήσαμε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος χωρίς να υποβαθμίσουμε την ποιότητα της κατασκευής» συμπλήρωσε η Λήδα Λιούπη.

Ο προϋπολογισμός της σχολικής αίθουσας ανέρχεται στα 15.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα συγκεντρωθούν από χρηματοδότηση από το κοινό (crowdfunding). Δηλαδή όσοι θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά την ανέγερση της σχολικής αίθουσας στην Γκάνα της Αφρικής , μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα αλλά και από τον ιστοχώρo www.indiegogo.com. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της σχεδιαστικής ομάδας, των εθελοντών και της τοπικής κοινότητας με τη μορφή workshop. Η ομάδα θα απαρτίζεται από 30 εθελοντές. Το κόστος συμμετοχής ανά εθελοντή είναι 400€ και καλύπτει τη χρηματοδότηση της κατασκευής (υλικά και ορισμένο εργατικό δυναμικό). Ωστόσο, η ομάδα του workshop προσπαθεί να μειώσει το κόστος των εθελοντών μέσω αναζήτησης χορηγιών και διοργάνωσης εκδηλώσεων οικονομικής ενίσχυσης.

Η κατασκευή της σχολικής αίθουσας θα υλοποιηθεί από την 1η Ιουλίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου του 2017 στο χωριό Abetenim που απέχει 40χλμ. από την πόλη Κούμασι , στη Γκάνα. Οι φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ Παναγιώτα Στεργιοπούλου και Λήδα Λιούπη, θα ταξιδέψουν μέχρι την Αφρική και θα μείνουν τρεις μήνες στο Abetenim σε ξενώνες που παρέχει η Nka Foundation. (

H Nka Foundation δραστηριοποιείται από το 2005 στην Αφρική, με βασικό σκοπό να φέρει σε επαφή ανθρώπους και ομάδες για να δημιουργήσουν τοπικές και παγκόσμιες ανθρωπιστικές δραστηριότητες μέσω της χρήσης των τεχνών. Το 2009 ενσωματώθηκε ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό τους νόμους της Δημοκρατίας της Γκάνας ώστε να συνεχίσει το έργο της.
«Είμαι ενθουσιασμένη γιατί θα δουλέψουμε με την τοπική κοινωνία, θα μάθουμε την κουλτούρα τους. Είναι μία εμπειρία ζωής» δηλώνει η Λήδα Λιούπη και η Παναγιώτα Στεργιοπούλου χαίρεται γιατί «θα προσφέρω στα παιδιά της Γκάνα μία σχολική αίθουσα, κάτι που για εμάς είναι αυτονόητο».

Το αγροτικό χωριό χαρακτηρίζεται από έλλειψη βασικών υποδομών ενώ μεγάλο ποσοστό των νέων ανθρώπων, που απαρτίζουν τόσο την κοινότητα του Abetenim όσο και των γύρω αγροτικών περιοχών, δεν είναι σε θέση να διαβάσει ή να γράψει αφού δεν έχει λάβει ούτε τη στοιχειώδη σχολική εκπαίδευση.


Από την πραγμάτωση αυτού του έργου ανθρωπιστικής αρχιτεκτονικής, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πρακτική κατασκευαστική εμπειρία σε παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές και θα εξοικειωθούν με τη χειρωνακτική εργασία. Ταυτόχρονα, θα έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινότητα και κουλτούρα, τόσο μέσω της κατασκευής όσο και μέσω παράλληλων δραστηριοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα