Ένα κοινωνικο δίκτυο για την παρατήρηση της Γης

14:39 30/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το SnapPlanet είναι ένα κοινωνικό δίκτυο, παρόμοιο με το Instagram που φιλοξενεί φωτογραφίες της Γης τραβηγμένες από το Διάστημα που δημιούργησε ο Γάλλος Ζερόμ Γκασπέρι, γεωφυσικός του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών (CNES) της Τουλούζης.

Το δίκτυο είναι εν μέρει εκπαιδευτικό και στοχεύει στην αξιοποίηση των δεδομένων γεωσκόπησης για την αντιμετώπιση των ατομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών προβλημάτων. «Θέλω να διευκολύνω την κοινή χρήση φωτογραφιών της Γης έτσι ώστε

οι χρήστες να μπορούν να συζητούν θέματα που αφορούν στον πλανήτη μας. Έτσι, θα μπορούμε όλοι να παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η Γη, να δούμε τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, των πολέμων και των συγκρούσεων» εξηγεί ο δημιουργός του.

Οι χρήστες του SnapPlanet μπορούν να επιλέξουν μια τοποθεσία από όλο τον κόσμο, μια δεδομένη χρονική στιγμή και να μοιραστούν την αντίστοιχη εικόνα με τους φίλους τους. Οι φωτογραφίες είναι υψηλής ανάλυσης, προέρχονται από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-2 και ανανεώνονται κάθε 5 ημέρες.

Το SnapPlanet θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για λόγους ασφαλείας ή και για καταγγελίες. Για παράδειγμα, ΜΚΟ όπως είναι η Greenpeace, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να επιβλέπουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Εάν το σύστημα ανιχνεύσει μια σημαντική αλλαγή στις φωτογραφίες, μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος έχει κόψει πρόσφατα μια τεράστια ποσότητα δέντρων. Σύμφωνα με τον Γκασπέρι, ο ακαδημαϊκός χώρος έχει δεχτεί θετικά το SnapPlanet και πολλοί από τους χρήστες είναι βιολόγοι ή γεωλόγοι.

Ο Γκασπέρι είναι ειδικός στην εκτίμηση δορυφορικών δεδομένων, έχει κερδίσει δύο επιστημονικά βραβεία συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Copernicus Masters και ίδρυσε πρόσφατα το δικό του start-up στην Τουλούζη.

Τον Φεβρουάριο του 2017, η εφαρμογή αυτή κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Space App Camp στη Βαρκελώνη και είναι δωρεάν για iPhone και Android.

ΠΗΓΕΣ:

Keywords
Τυχαία Θέματα