Εμμένουν οι αγρότες - Επίσκεψη Τσίπρα στα μπλόκα Λαμίας-Λάρισας

12:11 14/2/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Το «παρών» σε 33 μπλόκα που έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας εξακολουθούν να δηλώνουν οι αγρότες ζητώντας συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, καθώς η ικανοποίηση των αιτημάτων τους άπτεται των αρμοδιοτήτων και άλλων υπουργείων πέραν του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ αυτήν την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το μπλόκο στη Νίκαια
της Λάρισας και νωρίτερα επισκέφθηκε το μπλόκο στη Λαμία. Μιλώντας χθες στο ραδιοσταθμό Βήμα 99,5 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης ζήτησε εμπιστοσύνη και υπομονή από τους αγρότες σημειώνοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων. «Δεν επιταχύνουμε τις διαδικασίες επειδή είναι στο δρόμο» σημείωσε. Χθες, υπήρξε ένταση αλλά και συλλήψεις στη Λαμία, στο ύψος της Ανθήλης.Σταθεροί στις θέσεις τους στα περισσότερα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες πραγματοποιώντας καθημερινά συνελεύσεις και αποφασίζοντας κατά περίπτωση καθιστικές διαμαρτυρίες στο πλάι των εθνικών οδών, ενώ η Προσωρινή Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Κινήματος πρότεινε κορύφωση των κινητοποιήσεων ανήμερα του εορτασμού της επετείου του Κιλελέρ με την κάθοδο αγροτών απ΄ όλη τη χώρα στην πλατεία Συντάγματος στις 4 Μαρτίου.
Χθες σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομικών στο ύψος της Ανθήλης, κατά την προσπάθεια των πρώτων να αποκλείσουν την κυκλοφορία στην εθνική οδό. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ υπήρξαν τραυματισμοί του αστυνομικού διευθυντή Φθιώτιδας και τουλάχιστον ενός αγρότη, ενώ σημειώθηκαν και 15 συλλήψεις. Στη μία το μεσημέρι δικάζεται ο πρόεδρος του Αγροτικού Παμφθιωτικού Συλλόγου Δημήτρης Δημογιάννης. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Λαμίας θα κάνουν οι αγρότες.
Επί του παρόντος μπλόκα υπάρχουν στο Κάστρο Βοιωτίας, στη Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στο νομό Θεσσαλονίκης στα Πράσινα Φανάρια -στην περιοχή του αεροδρομίου- και στη Χαλκηδόνα.

Στις Σέρρες, κτηνοτρόφοι και αγρότες θα μοιράσουν βραστό μοσχάρι και άλλα τοπικά προϊόντα σε κατοίκους που θα βρεθούν στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ οι αγρότες του μπλόκου των Κερδυλλίων, επί της εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας, πρόκειται να κλείσουν το δρόμο για μία ώρα, από τις 14:30. Οι αγρότες που βρίσκονται στην κομβική διασταύρωση του Λευκώνα, στις Σέρρες, πρόκειται να κλείσουν την εθνική οδό από τις 14:00 και για μία ώρα. Στο μεταξύ, παραμένει το μπλόκο στο Ροδολίβος του δήμου Αμφιπόλεως.

Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην εθνική οδό Καβάλας - Δράμας, στο ύψος Λυδίας, στον κόμβο της Χρυσούπολης, επί της Εγνατίας οδού, στη Μαυρολέκη, στη διασταύρωση Κοκινογείων και στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι.
Στο μεταξύ, αύριο, αγρότες αναμένεται να ξεκινήσουν με τα τρακτέρ τους από το μπλόκο της Χρυσούπολης και να κατευθυνθούν στην πόλη της Καβάλας, όπου διοργανώνεται, στις 12:00, συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων.

Σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες, και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.
Μια πρώτη αποχώρηση σημειώθηκε, ωστόσο, χθες στην Ημαθία, όπου οι ροδακινοπαραγωγοί αποχώρησαν από το μπλόκο της Κουλούρας, έπειτα και από τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, επικαλούμενοι επείγουσες γεωργικές εργασίες προκειμένου να μην κινδυνεύσει η φετινή παραγωγή.

Στην Κρήτη υπάρχει κινητικότητα στον κόμβο των Πεζών στο Ηράκλειο και στην εθνική στα Μεγάλα Χωράφια, στα Χανιά, καθώς οι αγρότες έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα.
Στο μεταξύ, με ανακοίνωση της, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), καλεί όλους τους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν τα μπλόκα των αγροτών και καταγγέλλει τα μέτρα ως εμπαιγμό, ζητώντας και την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, προαναγγέλλει και καθαρά κτηνοτροφικές κινητοποιήσεις εντός του Μαρτίου, με κορύφωση κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στα μέσα Απριλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα