Ελληνικές επιχειρήσεις προμηθεύουν την ESA

18:31 4/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Στην Ελλάδα παράγουμε διαστημική τεχνολογία και … δεν το ξέρουμε», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ενημερωτικής ημερίδας, που διοργάνωσε σήμερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και στην οποία στελέχη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) ενημέρωσαν μέλη της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας για τις ευκαιρίες να συνεργαστούν στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων του Οργανισμού, που ήδη υλοποιούνται

ή θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Εκατοντάδες ελληνικές βιομηχανίες διαθέτουν σήμερα την τεχνογνωσία να συμμετάσχουν σε προγράμματα της ESA, αλλά δεν το κάνουν και κοινή παραδοχή, από την ελληνική πλευρά των συμμετεχόντων στην ημερίδα, υπήρξε ότι αυτό οφείλεται σε άγνοια. «Πολλοί Έλληνες δε γνωρίζουν ότι η ESA είναι η Ευρωπαϊκή, η δική μας NASA, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει και ερευνητικά. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να διαχύσουμε αυτή την πληροφορία στα μέλη της πανεπιστημιακής και της ερευνητικής κοινότητας της Βορείου Ελλάδος, γι’ αυτό προσκαλέσαμε εκπροσώπους της ESA να μας ενημερώσουν, αλλά και να ακούσουν τα επιστημονικά ενδιαφέροντα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, επισημαίνοντας ότι «η αμφίδρομη πληροφόρηση έρχεται στο καταλληλότερο χρονικά σημείο», ενόψει της συνάντησης κορυφής των εθνικών αντιπροσωπειών των κρατών μελών που συμμετέχουν στην ESA, το διήμερο 1-2 Δεκεμβρίου, στη Λουκέρνη, για την έγκριση των χρηματοδοτουμένων προγραμμάτων τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν και δυνατότητες δημιουργίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και οργάνωσης Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων χρηματοδοτούμενων από την ESA, ακόμη και από Τμήματα που δεν έχουν μέχρι σήμερα αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα του διαστήματος (Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Νομική, κ.ά.). Ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε πως «οι Επιστήμες του διαστήματος δεν περιορίζονται σε αυτό που εύκολα φαντάζεται κάποιος, ήτοι τη μηχανική, τα μαθηματικά, την πληροφορική».
«Υπάρχουν προγράμματα 185 εκατ. ευρώ για την τρίτη προγραμματική περίοδο 2017-2020. Υπάρχουν 650 βιομηχανίες μέλη μας, πολλές από τις οποίες έχουν έχουν την τεχνογνωσία να συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Λακασάς, πρώην πρόεδρος του Συνδέσµου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και διευθυντής στην «Olympia Electronics», που ετοιμάζεται διαθέσει στον ESA τους υπερπυκνωτές super ultra capacitors. Πρόκειται για μια αεροδιαστημική τεχνολογία, που ανέπτυξε η εταιρεία, δανειζόμενη τεχνογνωσία από τη NASA, υποκαθιστώντας τους συσσωρευτές (μπαταρίες) που λόγω των ειδικών συνθηκών δε μπορούν να λειτουργήσουν στο διάστημα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα