Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Χίου: συζητά την πρόταση Διαπαραταξιακής για προαναχωρησιακό

16:35 18/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη δημιουργία προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης με μέριμνα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε χώρο που θα ορίσει, θα κατασκευάσει και θα φυλάσσει η ΕΛ.ΑΣ., προτείνει μεταξύ άλλων με πολυσέλιδη εισήγησή της η Διαπαραταξιακή Δημοτική Επιτροπή για το προσφυγικό· στο σημερινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου· που συνέρχεται σήμερα στις 6.30 το απόγευμα.
Diaparataxiaki_Xiou_porisma_gia prosfigiko_17May17

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή, αφού διαφώνησε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημοτικός Σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος καταθέτοντας ξεχωριστή

εισήγηση.

Las_epitropi_prosfigiko_THESSIS_31Mar17
Κοινό σημείο από όλες τις πλευρές, και από την παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας που δεν συμμετείχε στην επιτροπή· η άμεση μετακίνηση των προσφυγικών πληθυσμών στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε προσυνεδρίαση των δημοτικών συμβούλων από το συνδυασμό του Πολύδωρου Λαμπρινούδη «Ολοι μαζί για τη Χίο μας», έτσι ώστε να συζητήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής.
Τα 14 σημεία της συγκεκριμένης πρότασης είναι τα ακόλουθα:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αφού τονίζει ότι την αποκλειστική ευθύνη της υπάρχουσας κατάστασης που βρίσκεται σήμερα η Χίος την έχει η Κυβέρνηση, προτείνει τα παρακάτω:

Α) Λήψη των απαραίτητων μέτρων από την Κυβέρνηση, για την αποτροπή εισόδου στη Χώρα παράνομων μεταναστών. Με τις Υπηρεσίες που εποπτεύει (Αστυνομία, Λιμενικό, Άσυλο, Νοσοκομείο κλπ), να ενεργήσει ανάλογα και να ορίσει συντονιστή με αρμοδιότητα και ευθύνη ανά νησί, για όλους τους εμπλεκόμενους στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Β) Ανάθεση από το Δήμο Χίου σε αναγνωρισμένο δικηγορικό γραφείο για διερεύνηση και άσκηση ενδίκων μέσων κατά των Εθνικών και Ευρωπαϊκών θεσμών, η πολιτική των οποίων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού έχει επιφέρει μεγάλη κοινωνική και οικονομική ζημία στο νησί, με βάση τη γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, σχετικά με την τηρούμενη μέχρι σήμερα διαδικασία. Νομική και πολιτική διεκδίκηση των μέτρων που μπορούν πιθανόν να αντισταθμίσουν την ήδη τελεσθείσα ζημία.
Γ) Εξουσιοδότηση προς τον Δήμαρχο, προκειμένου σε συνεργασία με τους Δημάρχους των υπολοίπων νησιών, να υποβάλλει αίτημα για εφαρμογή για τα νησιά, νομοθεσίας, όπως ακριβώς ισχύει και στη Θράκη, σχετικά με την απαγόρευση μόνιμης παραμονής και εγκατάστασης προσφύγων – μεταναστών.
Δ) Δημιουργία, με μέριμνα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.), σε χώρο που θα ορίσει, θα κατασκευάσει και θα φυλάσσει η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με όσα ορίζουν οι νόμοι και οι προδιαγραφές ασφαλείας. Ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο εμμένει στην ύπαρξης μίας δομής, με κατάργηση της Σούδας και σε καμία περίπτωση δεν υπεισέρχεται σε ζητήματα κρατικών ευθυνών, που αφορούν αποκλειστικά την Κυβέρνηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν δέχεται να την υποκαταστήσει.
Ε) Κλείσιμο της Σούδας με σταδιακή μείωση του πληθυσμού προς τη ΒΙΑΛ, το την ενδοχώρα και επαναπροωθήσεων μέσω του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Η εξέλιξη της απομάκρυνσης του πληθυσμού, θα επανεξεταστεί από τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή.
ΣΤ) Αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός ενοικιαζόμενων καταλυμάτων για τη φιλοξενία ευάλωτων ομάδων και οικογενειών, μέχρι να κλείσει η Σούδα.
Ζ) Επανασχεδιασμός του ΚΥΤ για τη μετατροπή του σε ελεγχόμενο κέντρο, με συμμετοχή μηχανικών του Δήμου Χίου, Ύπατης Αρμοστείας και Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και ενέργειες για τη βελτίωση συνθηκών ζωής και τη μείωση των επιπτώσεων στη γύρω περιοχή.
Η) Αποτελεσματική λειτουργία, του ήδη διαμορφωμένου χώρου, εντός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, για τα ανήλικα – ασυνόδευτα παιδιά.
Θ) Μεταφορά και λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της EASO εκτός ΒΙΑΛ.
Ι) Αποζημίωση όλων των πληγέντων κατοίκων με σύντομες διαδικασίες.
ΙΑ) Οι ΜΚΟ δεν θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε τομείς που αποτελούν κρατική λειτουργία, επαγγελματική υπηρεσία ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Η δραστηριοποίησή τους νοείται στον βαθμό που ενεργοποιείται η τοπική κοινωνία, και στον τομέα του μεταναστευτικού ζητήματος είναι απαραίτητη η δραστηριοποίηση υπό την εποπτεία, την επιτήρηση και το συντονισμό του Κράτους και του Δήμου Χίου.
Η διαχείριση οποιουδήποτε νεοεισερχόμενου στη Χώρα, νομίμως ή παρανόμως, είτε υπό οιεσδήποτε διεθνείς συνθήκες, οφείλει να γίνεται μόνο από κρατικές υπηρεσίες και κρατικά όργανα. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι η ενασχόληση Μ.Κ.Ο. με αντικείμενο το οποίο αποτελεί αμιγώς κρατική λειτουργία, δεν πρέπει να συμβαίνει και θα πρέπει γι αυτό το σκοπό να εξοπλιστούν με το σωστό υλικό και ανθρώπινο δυναμικό, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε περιοχές των συνόρων (σώματα ασφαλείας, τελωνεία και λοιπές υπηρεσίες).
ΙΒ) Η λειτουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί η επιστροφή του νησιού μας στην κανονικότητα.
ΙΓ)Σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, με πρωτοβουλία του Δήμου Χίου να διοργανωθούν δημοκρατικές, δυναμικές διεκδικήσεις για την υιοθέτηση των προτάσεων της, διαχωρίζοντας τη θέση της από φασιστικούς και ακραίους κύκλους.
ΙΔ)Μετά από ένα χρόνο εφαρμογής στη Χίο πολιτικών, όπως αυτές απορρέουν από την δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, το Δημοτικό συμβούλιο θεωρεί ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για τροποποίησή της, ώστε ο εκάστοτε συσσωρευόμενος πληθυσμός στο νησί να μην ξεπερνάει τα όρια που θέτει η αναλογικότητα και η φέρουσα ικανότητα του νησιού. Τα νησιά, ως κλειστά φυσικά, κοινωνικά και οικονομικά οικοσυστήματα, υφίστανται δραματικές συνέπειες από τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, όπως αυτή βιώνεται από την εφαρμογή αλυσιτελών πολιτικών, με τη συσσώρευση μεταναστών και προσφύγων σε ανεπαρκείς θεσμικές, ανθρώπινες και υλικές υποδομές. Στα πλαίσια αυτά, το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η εξέταση σε δεύτερο βαθμό των αιτημάτων ασύλου, μετά την ταυτοποίησή των προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να γίνεται στην ενδοχώρα, ή σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε σημεία όπου διατίθεται ο απαραίτητος ζωτικός χώρος για αυτή τη θεμελιώδη κρατική λειτουργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα