Έκρηξη στο Κολωνάκι – Δύο ελαφρά τραυματίες (video)

08:44 27/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη λίγο μετά τις 7 το πρωί, παραπλεύρως του ναού του Αγίου Διονυσίου, στο Κολωνάκι. Το πακέτο, ένα κουτί παπουτσιών, βρισκόταν στα σκαλοπάτια μεταξύ των οδών Λυκαβηττού και Σκουφά. Ο μηχανισμός αποτελείτο από μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, μπαταρία και καλώδια. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, δεν έγινε κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τον εκρηκτικό μηχανισμό. Ένας αστυνομικός και ένας πολίτης τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

Όπως τόνισαν αστυνομικές πηγές, έγινε

τηλεφώνημα από νεωκόρο του ναού στην Άμεση Δράση για ύποπτη κούτα που βρισκόταν έξω από την εκκλησία. Στο σημείο έσπευσε περιπολικό από το τμήμα των Εξαρχείων και μόλις πλησίασε στο σημείο ο αστυνομικός εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί μέσα στην κούτα.

«Η Αθήνα, σύμφωνα με τα πιο έγκυρα διεθνή στοιχεία, είναι μια πόλη ασφαλής για τους κατοίκους και επισκέπτες της και έτσι πρέπει να παραμείνει», τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και καλεί την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους θύλακες πολιτικής βίας, που εξακολουθούν να αμαυρώνουν την εικόνα της πρωτεύουσας και να πλήττουν το θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια». Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, «όσο οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί τρομοκρατικών επιθέσεων παραμένουν ασύλληπτοι και δεν λογοδοτούν στη δικαιοσύνη, τόσο οι λίγοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες εκφοβισμού των πολλών».

Αντιδράσεις κομμάτων

Αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τη βομβιστική ενέργεια στο Κολωνάκι συστήνει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.
Όπως σημειώνει η κ. Παπακώστα-Σιδηροπούλου σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «συστήνω αυτοσυγκράτηση σε όσους έχουν απύλωτο στόμα. Με αφορμή την έκρηξη, λένε πράγματα τα οποία ποτέ δεν θα έλεγαν αν πλήρωναν φόρο για αυτά…».

Το πολιτικό σύστημα πρέπει να σταθεί, συνολικά, απέναντι σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να δημιουργηθεί κλίμα ανησυχίας δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Πρέπει – πρόσθεσε- «να είμαστε απόλυτοι στην καταδίκη οποιονδήποτε ενεργειών υπονομεύουν την αναγκαία δημοκρατική ομαλότητα που χρειάζεται για να πάμε σε μια προγραμματική αντιπαράθεση στις κάλπες, όποτε κι αν γίνουν εκλογές».
«Η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που οδήγησε μάλιστα και στον τραυματισμό δύο ανθρώπων, είναι μια αποκρουστική ενέργεια, που βρίσκει απέναντί της ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» υπογραμμίζει σε γραπτή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αναμένουμε από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών να φωτιστεί η υπόθεση και να συλληφθούν οι δράστες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τραυματισμένο αστυνομικό που πήγε να ελέγξει το περιστατικό, καθώς και στον νεωκόρο της εκκλησίας», καταλήγει στην ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος.

Την ανάγκη να υπάρξει μηδενική ανοχή στη βία επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα.

Μια βόμβα έξω από εκκλησία σε πυκνοκατοικημένο εμπορικό δρόμο της Αθήνας είναι τυφλό χτύπημα κατά των πολιτών. Είναι ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε θύματα. Δυστυχώς το αίσθημα ανασφάλειας γίνεται πια πρωτόγνωρο όσο η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί την ανάγκη μηδενικής ανοχής στη βία.

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) December 27, 2018


Ο πρόεδρος της ΝΔ στην ανάρτησή του τονίζει πως «μια βόμβα έξω από εκκλησία σε πυκνοκατοικημένο εμπορικό δρόμο της Αθήνας είναι τυφλό χτύπημα κατά των πολιτών» προσθέτοντας πως «είναι ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε θύματα. Δυστυχώς το αίσθημα ανασφάλειας γίνεται πια πρωτόγνωρο όσο η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί την ανάγκη μηδενικής ανοχής στη βία».

«Μας προβληματίζει ο τρόπος, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας. «Δυστυχώς είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένως, ότι αυτός ο φαύλος κύκλος της ωμής βίας, της ωμής τρομοκρατικής βίας πρέπει να σταματήσει. Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως ότι το συγκεκριμένο χτύπημα έγινε σήμερα, χωρίς καν προειδοποιητικό τηλεφώνημα και δείχνει την τροπή που παίρνουν τα θέματα της τάξης και της ασφάλειας στην Αθήνα και στη χώρα μας. Θέλω να πω ότι όλοι αυτοί, οι οποίοι με τη ρητορική του μίσους στρώνουν ιδεολογικοπολιτικό χαλί στην τυφλή βία, στην τυφλή τρομοκρατική βία, κάνουν μεγάλο κακό στη χώρα και θα πρέπει να το ξανασκεφτούν πολύ προσεκτικά. Κανείς -πρόσθεσε- δεν μπορεί να αισθάνεται ελεύθερος εάν δεν αισθάνεται ασφαλής.»

Keywords
Τυχαία Θέματα