Εκλογές στην Ισλανδία με φαβορί το κόμμα των Πειρατών

20:44 29/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ειδυλλιακή Ισλανδία, η απομονωμένη νησιωτική χώρα στο βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, βαδίζει προς την πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Το κόμμα των Πειρατών, που αποτελείται από ακτιβιστές, αναρχικούς και πρώην χάκερ, ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Αρχηγός τους, η ποιήτρια και πρώην εκπρόσωπος των WikiLeaks, Μπιργκίτα

Γιονσντότιρ.

Με σημαία την πάταξη της διαφθοράς, αλλά και πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις, όπως η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, η χορήγηση ασύλου στον Έντουαρντ Σνόουντεν και η χαλάρωση περιορισμών στη χρήση του μπιτκόιν, οι Πειρατές έχουν μεγάλη απήχηση κυρίως στους νέους ψηφοφόρους, που αναμένεται να τους αναδείξουν δεύτερο κόμμα.

Αν και το πρόγραμμα των Πειρατών χαρακτηρίζεται γενικόλογο από τους επικριτές του, οι Ισλανδοί δείχνουν αποφασισμένοι να τιμωρήσουν τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό μετά την εμπλοκή αρκετών στελεχών του στα Panama Papers. Οι διαδηλώσεις που πυροδότησε το σκάνδαλο οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγσκον και σε πρόωρες εκλογές.

Η ηφαιστειογενής χώρα με τους 332.000 κατοίκους κατάφερε να ανακάμψει εντυπωσιακά μετά την σοβαρή οικονομική κρίση στην οποία βυθίστηκε το 2008 όταν κατέρρευσαν οι σημαντικότερες τράπεζες, το χρηματιστήριο του Ρέκιαβικ καταποντίστηκε κατά 97% και η κορώνα έχασε τη μισή αξία της.

Χάρη στην τουριστική άνθηση, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στο 4,3%, ενώ η ανεργία έχει πέσει στο 3%.

Πηγή: ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ευγενία Μυρίδου
Φωτογραφία: Eurokinissi

Σχετική Είδηση:Στις κάλπες οι Ισλανδοί για νέα κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα