Έκκληση για βοήθεια από την «Αγκαλιά» Λέσβου: Νέα δράση «Εφόδια για το Δρόμο»

09:21 18/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την στήριξη της νέας της δράσης «Εφόδια για το Δρόμο», ζητά η ΜΚΟ «Αγκαλιά». Όλη η κίνηση θα έχει δυο προσανατολισμούς οι οποίοι θα υλοποιούνται σ’ όλη τη διάρκεια του 2017. Πρώτα θα αναφέρεται στη δύσκολη υπόθεση του να μεγαλώνεις ένα παιδί σε οριακές καταστάσεις και, όπως και το πρόγραμμα «200+200» που υλοποίησε πέρσι η «Αγκαλιά», θα αφορά τόσο πολίτες της Λέσβου όσο και πρόσφυγες.

Οι υπεύθυνοι της «Αγκαλιάς» μιλούν για την νέα τους δράση:

«Τόσα

χρόνια βλέπουμε πως η υλική προσφορά είναι πάντοτε ζητούμενο, όμως σπάνια προσφέρει πραγματικές διεξόδους σε βάθος χρόνου. Οι γονείς πολλές φορές χρειάζονται να λάβουν στήριξη όχι μόνο σε χρήματα ή εφόδια αλλά κυρίως σε μεθόδους, σε πληροφορίες, σε ψυχολογική και γνωστική στήριξη για να μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά και στην οικογένειά τους κάτι παραπάνω. Βλέπουμε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν στο περιθώριο αποτελούν τους ευκολότερους στόχους κάθε μελλοντικής ακρότητας. Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε αυτόν τον τομέα γιατί έχει αποδειχθεί πως ο πραγματικός αγώνας εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αποκλεισμού αλλά και οι ρίζες για μια πιο ισορροπημένη ενήλικη ζωή εντοπίζονται στην παιδική ηλικία. Σε οικογένειες που υποφέρουν από προβλήματα όπως η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, σε οικογένειες που έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς και προσπαθούν να ζήσουν μέσα σε camps ή να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε χώρες υποδοχής η βοήθεια σε αυτόν τον τομέα προβάλλει επιτακτική.
Με τη βοήθεια αναγνωρισμένων ειδικών στον τομέα της ψυχολογίας, της εκπαίδευσης, της διατροφής και της αφήγησης θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε μια κινητή «σχολή γονέων». Μέσα από επί τόπου σεμινάρια στην κεντρική Λέσβο και σε προσφυγικές δομές στο νησί αντίστοιχα, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και να μιλήσουμε με επιστημονικό και εξειδικευμένο τρόπο στους γονείς. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις (ομιλίες, σεμινάρια, αφηγήσεις) θα ανέβουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα σε πολλές γλώσσες -ελεύθερο υλικό για όσους το έχουν ανάγκη- σε ένα περιβάλλον φιλικό για τα κινητά τηλέφωνα έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες από παντού και από όλους. Τα θέματα όμως που θα προσπαθήσουμε να θίξουμε αφορούν όχι μόνο τους γονείς που μεγαλώνουν παιδιά σε δύσκολες συνθήκες, αλλά όλους μας : ο ρόλος της γονεϊκής επαφής στην εκπαίδευση, βασικά λάθη στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις διάφορες φάσεις των παιδιών μας, ο ρόλος της αφήγησης και της επαφής μέσα από τον λόγο, η διατροφή… Μέσα από το ελεύθερο υλικό της πλατφόρμας θα μπορεί ο γονιός να ακούσει ειδικούς να μιλούν για πολύ κρίσιμα θέματα.
Την ίδια στιγμή, επειδή οι οικογένειες που ζουν σε μεγάλη ανάγκη δεν έχουν πρόσβαση σε πόρους, ο δεύτερος προσανατολισμός της δράσης «Εφόδια για το Δρόμο» θα αφορά στην πρακτική «εφαρμογή της θεωρίας». Θέλουμε να βοηθήσουμε και υλικά τους γονείς να υλοποιήσουν τα όσα θα μάθουν από τα σεμινάρια. Έτσι θα συνεισφέρουμε σε έξοδα από την διατροφή, την υγιεινή έως τη ψυχολογική στήριξη σε όσες περιπτώσεις μπορούμε. Ήδη, για παράδειγμα, από την αρχή του έτους τρέχουμε δράση με τη στήριξη Ρομά οικογενειών στη διατροφή προσφέροντας πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που αρκούν για την καθημερινή κατανάλωση. Παράλληλα έχουμε αναλάβει τη στήριξη οικογενειών –ντόπιων και προσφυγικών- τόσο σε τρόφιμα όσο σε φάρμακα, σε υπηρεσίες υγείας, σε συμβουλευτική και σε επείγουσες ανάγκες.
Το πλήθος των σεμιναρίων και ο όγκος της υλικής βοήθειας θα είναι ανάλογος της στήριξης που θα λάβουμε. Η πρώτη συνεισφορά που θα γίνει σε αυτήν την νέα προσπάθεια θα προέρχεται από τα χρήματα του βραβείου «Alexander Langer International Award» που θα παραλάβει η Αγκαλιά στα τέλη του Ιουνίου. Όπως γνωρίζουν οι φίλοι μας, συνεχίζουμε εντελώς εθελοντικά δίχως χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. ή την εκάστοτε κυβέρνηση. Συνεχίζουμε με τον λόγο και τις δράσεις μας και την υποστήριξη των φίλων μας που είναι στην ουσία και αυτό που μας δίνει τα δικά μας «εφόδια». Παρακαλούμε πριν στηρίξετε, διαβάστε τον απολογισμό μας για το 2016 καθώς και τις διάφορες πολιτικές και ανθρωπιστικές μας παρεμβάσεις εδώ. Για όλες τις δωρεές ανεξαιρέτως τηρούνται οικονομικά στοιχεία και κόβονται αποδείξεις. Οι φίλοι μας που θέλουν να λάβουν την απόδειξή τους θα μας στέλνουν τη ταχυδρομική τους διεύθυνση σε inbox στη σελίδα της «Αγκαλιάς» στο facebook, www.facebook.com/NGO.Agkalia/
Γνωρίζουμε πως τα προβλήματα με τα οποίο καταπιανόμαστε είναι τεράστια και πως πάντοτε θα μας ξεπερνούν. Βλέπουμε όμως πως η «Αγκαλιά» κάνει διαφορά στη ζωή πολλών ανθρώπων. Αυτή είναι η αμοιβή και το κουράγιο όλων μας. Βοηθήστε μας να δώσουμε «εφόδια για το δρόμο» σε όσους, δικούς και ξένους, διανύουν δύσκολα μονοπάτια… Ευχαριστούμε!»

ΜΚΟ Αγκαλιά
Alpha Bank
IBAN: GR5401405990599002101026620
BIC-Swift Code: CRBAGRAA

Keywords
Τυχαία Θέματα