Εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας στο Ε.Κ. Λάρισας

17:17 7/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ημέρα της γυναίκας τιμά αύριο το απόγευμα στις 7 με εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «ο αγώνας των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, το Μάρτη του 1857 δείχνει το δρόμο ώστε να αντιπαλέψουμε την εκμετάλλευση των εργοδοτών και να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Να προτάξουμε τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες απέναντι.
Οι εργάτριες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους

ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών. Η πολύωρη δουλειά σε ανθυγιεινές συνθήκες κλόνιζε σοβαρά την υγεία τους. Η εξάντληση -σωματική και ψυχική- από τα βάρη της ανατροφής των παιδιών και της φροντίδας του σπιτιού ήταν ένας επιπρόσθετος παράγοντας. Αποτέλεσμα ήταν η εργατική οικογένεια να ζει σε απάνθρωπες συνθήκες, μέσα στη μεγαλύτερη εξαθλίωση και ανέχεια.
Σήμερα τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια. Μαστίζονται από την ανεργία και την αβεβαιότητα στην εργασία. Οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν επαρκούν για να στηρίξουν τις ανάγκες της νέας μητέρας, του μικρού παιδιού. Σήμερα στερούμαστε τον ελεύθερο χρόνο, ενώ καθημερινά πέφτει σε εμάς το βάρος της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων. Το δικαίωμα στην εργασία δεν μπορεί να έρχεται σε αντιπαράθεση με το δικαίωμα στη μητρότητα.
Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε με την ζωή που μας επιβάλουν. Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε να ζούμε σε συνθήκες ενάμιση αιώνα πριν για χάρη της ανταγωνιστικότητας, της λεγόμενης ανάπτυξης των επιχειρήσεων ή να επωμιζόμαστε τα βάρη της κρίσης των εργοδοτών. Είναι ψέματα πως με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε την δουλειά μας, τον μισθό μας, το μεγάλωμα των παιδιών μας, έχουμε πείρα πια. Όλα αυτά μας έφεραν, απολύσεις, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τις Λευκές Νύχτες, τα εξαήμερα, την κατάργηση των κλαδικών μας συμβάσεων και τόσα άλλα που βιώνουμε καθημερινά. Με την οργάνωση μας στο σωματείο μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στα αντεργατικά μέτρα, να διεκδικήσουμε την ανάκληση όλων των απωλειών μας, να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα