Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης

10:26 20/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Στο Ηράκλειο, θα τελεστεί, στις 11 το πρωί, επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλες της Περιφερειακές

Ενότητες του νησιού, καθώς και στους δήμους. Σήμερα ο δήμος Χερσονήσου, στο πλαίσιο ανάδειξης του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος της Μάχης του Κοψά, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, το Μάιο του 1941, διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στον αγωνιστή Θεόδωρο Ευαγ. Καλλίνου, πρωταγωνιστή της νικηφόρας Μάχης του Κοψά.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μμ στην αίθουσα «Οδυσσέα Ελύτη» του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι:
-Άννα Μανουκάκη- Μεταξάκη, φιλόλογος, ερευνήτρια της ιστορίας:
«Η συμβολή της μάχης του Κοψά, στην εποποιία της Μάχης της Κρήτης»
-Βασιλική Αλεξάκη- Χρονάκη, φιλόλογος: «Θεόδωρος Ευαγ. Καλλίνος (Αμάρμπεης), αδούλωτος μαχητής και δια βίου Επαναστάτης. Από το οχυρό Κάλη – γραμμή Ρούπελ, στο λόφο του Κοψά στην Ανώπολη Κρήτης και στη συνέχεια στον Όλυμπο και στα αντάρτικα λημέρια της Βόρειας Θεσσαλίας.»
-Αριστομένης Συγγελάκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου: «Από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης και την ηρωική Εθνική Αντίσταση στον σημερινό ανυποχώρητο αγώνα για Μνήμη, Δικαιοσύνη και Αποζημίωση».

The post Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα