Εικόνες βιβλικής καταστροφής από την έντονη κακοκαιρία στα Τρίκαλα

20:49 23/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με δυνατή βροχή και πολύ ισχυρούς ανέμους ξεκίνησαν στην πόλη των Τρικάλων και στις ορεινές περιοχές κυρίως της Πύλης γύρω στις 4:15 το απόγευμα. Από εκείνη τη στιγμή και περίπου 45 λεπτά μετά οι καταστροφές που σημειώθηκαν στην πόλη και στις ορεινές περιοχές, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος, ότι δεν έχουν προηγούμενο.

Σε κεντρικά σημεία της πόλης έπεσαν δέντρα, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης δεν έχει νερό, καθώς έπεσαν δέντρα σε καλώδια της ΔΕΗ που βρίσκονται κοντά στο αντλιοστάσιο

και στις πομόνες, οπότε δεν μπορούν να εφοδιαστούν με ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς ηλεκτρικό επίσης είναι ολόκληρες περιοχές στο νομό και οικισμοί κοντά στην πόλη, πλημμύρισαν σπίτια, μονοκατοικίες αλλά και διαμερίσματα σε υπόγεια και ισόγεια πολυκατοικιών, ενώ έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε σε χωριά του δήμου Πύλης. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν κινδύνευσαν άνθρωποι. Πάντως, μηχανήματα της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων επιχειρούν στο ορεινό οδικό δίκτυο από την πλευρά της Πύλης, όπου σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν από πτώσεις δέντρων. Στην πόλη των Τρικάλων δεν μπορεί να διεξαχθεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων σε ένα τμήμα της οδού Καλαμπάκας, από πτώσεις δέντρων.

Έπεσε πλάτανος

Στην κεντρική πλατεία ένας μεγάλος πλάτανος έπεσε, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Κυρίως εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της βροχόπτωσης. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή ο συγκεκριμένος πλάτανος είχε πρόσφατα κλαδευτεί από την γεωπονική υπηρεσία του δήμου. Ωστόσο, λίγη ώρα μετά την έναρξη των φαινομένων, ο πλάτανος έπεσε ολόκληρος στην πλατεία, αφήνοντας στο χώμα μόνο τις ρίζες του.

Ευτυχώς, εξαιτίας της έντασης των φαινομένων δεν κυκλοφορούσε κανείς στην πλατεία, καθώς θα μπορούσε να είχε κινδυνεύσει σοβαρά. Μηχανήματα του δήμου και δημοτικοί υπάλληλοι φρόντισαν για την απομάκρυνση του κορμού και των κλαδιών του δέντρου, μετά το σταμάτημα της βροχής και αυτό γιατί η ένταση του αέρα δεν επέτρεπε πριν οποιαδήποτε παρέμβαση.

Χωρίς νερό

Στο μεταξύ κλαδιά δέντρων έπεσαν σε όλες σχεδόν τις πλατείας της πόλης, ενώ δέντρα έπεσαν και στην οδό Καλαμπάκας, στο τμήμα από τον Άγιο Στέφανο μέχρι το Κοιμητήριο, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διακοπεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Δέντρα και κλαδιά έπεσαν επίσης και σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ρεύμα το αντλιοστάσιο και οι πομόνες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης των Τρικάλων (ΔΕΥΑΤ), με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της πόλης να μείνει χωρίς νερό. Οι υπάλληλοι εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των προβλημάτων, ενώ η ΔΕΗ έδωσε προτεραιότητα στις πομόνες και στο αντλιοστάσιο για να αποκατασταθούν τα προβλήματα υδροδότησης.

Έντονο πρόβλημα με την υδροδότηση και τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αντιμετωπίζουν οι περιοχές Ριζαριού, Πύργου και Σαραγίων. Σε όλη την πόλη δε δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες στους δρόμους.

Πλημμυρισμένα υπόγεια

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος που προκλήθηκε μέσα σε 45 λεπτά ισχυρών ανέμων και βροχής είναι το γεγονός ότι για το ίδιο διάστημα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων δέχθηκε 80 κλήσεις. Όλες αφορούσαν σε πλημμυρισμένα σπίτια και υπόγεια και σε πεσμένα δέντρα. Πλημμύρισε επίσης γνωστό σούπερ μάρκετ στην πόλη των Τρικάλων, με αποτέλεσμα να κλείσει για πάνω από 2 ώρες και να ανοίξει ξανά, μετά την παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που άντλησε τα νερά από το υπόγειο του σούπερ μάρκετ και τους ανελκυστήρες.

Χαλάζι

Στο μεταξύ, η βροχή και το χαλάζι αποτελείωσε ό,τι είχε αφήσει σε επίπεδο καλλιεργειών η προ δύο εβδομάδων βροχόπτωση. Έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε στις περιοχές Αγίου Βησσαρίωνα, Πύλης, Πηγής, Λυγαριάς και Φήκης. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι εδώ και ώρες η Πηγή και οι Άγιοι Απόστολοι του δήμου Τρικκαίων.

Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων επιχειρούν από το απόγευμα στα ορεινά, κυρίως της Πύλης για να ανοίξουν οι δρόμοι και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία που διακόπηκε από καταπτώσεις βράχων και πτώσεις δέντρων. Τρεις υπόγειες κατοικίες εντός της Πύλης πλημμύρισαν. Το ευτύχημα σε όλη αυτή την καταστροφή ήταν ότι δεν κινδύνευσαν άνθρωποι.

Keywords
Τυχαία Θέματα