Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

15:18 23/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης», που θα πραγματοποιείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 26 Σεπτεμβρίου, οι λάτρεις της Ρώσικης θρησκευτικής τέχνης θα μπορούν να θαυμάσουν έργα από την Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ.

Δεκατέσσερις φορητές εικόνες, δύο ξυλόγλυπτα, ένα ζεύγος βημόθυρων και μία σύνθεση τμήματος εικονοστασίου σε μικρή κλίμακα, όλα αντιπροσωπευτικά των τάσεων και των

εργαστηρίων της ρωσικής θρησκευτικής ζωγραφικής από το δεύτερο μισό του 15ου έως τον 19ο αιώνα, αποτελούν το σύνολο των εκθεμάτων.

Ανάμεσα στα έργα που θα εκτίθενται υπάρχουν δημιουργίες σημαντικών Ρώσων ζωγράφων, όπως του Dionisy (περί το 1440-1502) -εκφραστή της ρωσικής πνευματικότητας στην αγιογραφία του ύστερου 15ου αιώνα- αλλά και του Simon Ushakov (1626-1686), ο οποίος εισήγαγε στοιχεία της δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής στην παραδοσιακή ρωσική αγιογραφία των τελευταίων δεκαετιών του 17ου αιώνα.

Σημαντική είναι επίσης η εικόνα της Φιλοξενίας του Αβραάμ – αλληγορίας της αγίας Τριάδος (μέσων 16ου αι.), που αποτελεί αξιόλογο δείγμα της μοσχοβίτικης αγιογραφίας, οι υπερμεγέθεις εικόνες του «Επί σοι Χαίρει» (τέλους 16ου αι. – αρχών 17ου αι.), της Δευτέρας Παρουσίας (β΄ μισού 16ου αι.), του Χριστού ως «Σοφίας του Θεού» (β΄μισού 16ου αι.), αλλά και η εικόνα της Θεοτόκου «Απροσδοκήτου Χαράς» (α΄ μισού 19ου αι.).

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους «Ρωσία – Ελλάδα 2016» και φιλοδοξεί να κάνει αισθητή τη σχέση της ρωσικής θρησκευτικής τέχνης με τη βυζαντινή παράδοση. Το πολιτιστικό γεγονός οργανώθηκε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τομέας Έρευνας και Καινοτομίας- Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Την έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 25 Οκτωβρίου, θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα