Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 7-3-2017

10:50 7/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυβέρνηση-Πολιτική

Στην Ξάνθη βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ξεκινώντας περιοδεία στην ΑΜΘ.

Στην Ξάνθη βρέθηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είχε διαδοχικές επαφές με εκπροσώπους των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, Βουλευτές και μέλη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσα

στα θέματα που τέθηκαν και θα επανέλθουν για να αναζητηθούν λύσεις ή πολιτικές αποφάσεις είναι αυτά των συμβασιούχων της Καθαριότητας των Δήμων οι δασικοί χάρτες και τα επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν, ζητήματα στελέχωσης και επίλυσης των προβλημάτων για οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και το μείζον ζήτημα του Καλλικράτη και των αλλαγών του.
Εισερχόμενος ο Υπουργός στη σύσκεψη τόνισε ότι από την Ξάνθη και την ΑΜΘ ξεκινά η διαβούλευση για το μεγάλο πλαίσιο αλλαγών που προετοιμάζεται για την αυτοδιοίκηση και αφού έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία.
Όπως τόνισε η κυβέρνηση δίνει βάση στον εξαντλητικό διάλογο και τη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, πριν οριστικοποιηθούν στην τελική νομοθετική πρωτοβουλία . Ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι το εκλογικό σύστημα αλλά σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη αυτό που απασχολεί επίσης είναι οι αρμοδιότητες, οι πόροι, οι σχέσεις με την κεντρική διοίκηση και τις αποκεντρωμένες και άλλα ζητήματα της αυτοδιοίκησης.

Συμβασιούχοι καθαριότητας περίμεναν τον Π. Σκουρλέτη

Στο ξενοδοχείο Elisso τον περίμεναν συμβασιούχοι της καθαριότητας μαζί με τον Πρόεδρο του Σωματείου Δημοτικών Υπαλλήλων Δημήτρη Γαλανόπουλο, ο οποίος κλήθηκε από τους επιτελείς της Νομαρχιακής. Ο Υπουργός τους ανέφερε ότι έχει ρυθμιστεί νομοθετικά το πρόβλημα με τις πληρωμές τους και αποχώρησαν ικανοποιημένοι.
Ερωτηθείς για το θέμα της Αποτέφρωσης ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε στους Δήμους έχει δοθεί, μετά από τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, το περιθώριο να ιδρύσουν μονάδες αποτέφρωσης «αλλά είναι απορίας άξιο γιατί δεν το κάνουν» προσθέτοντας ότι πλέον θα δοθεί η δυνατότητα και στους ιδιώτες να κάνουν μονάδες.
Τέλος, για το θέμα της αξιολόγησης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό για να κλείσει η αξιολόγηση, εκτίμησε ότι οι παράλογες απαιτήσεις κάποιων δανειστών θα καμφθούν αλλά πρόσθεσε πως είναι αδιανόητο να μην υπάρχει εθνική γραμμή και «την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται η αντιπολίτευση να της τραβά το χαλί» όπως σημείωσε.

Πρωτογενής Τομέας

Επίσκεψη Τσιρώνη σε νομούς της ΑΜ-Θ

Σήμερα και αύριο επισκέπτεται Αλεξ/πολη, Ορεστιάδα, Δράμα και Νευροκόπι, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ιωάννης Τσιρώνης.
Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος.
ΕΠι πλέον στάθηκε και πρόσφατη επίσκεψή τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου τους ανακοινώθηκε η υπουργική απόφαση για την βιολογική κτηνοτροφία, όπου η πληρωμή των δικαιούχων, θα γίνεται με βάση την πυκνότητα βόσκησης.
«Σε πρώτη φάση αυτό κινείται σε θετική κατεύθυνση μένει να δούμε πως θα εφαρμοσθεί. Επι πλέον ζητήσαμε την μέριμνα της πολιτείας και για την κακοκαιρία που είχαμε με τις παγωνιές και τα χιόνια», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος.

Προτάσεις Αποστόλου για την ΚΓΠ

Στη χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συζήτηση για την ΚΑΠ
Μεταξύ άλλων ο κ.Αποστόλου πρότεινε, την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. ΤΗν ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και της οικονομίας της υπαίθρου, την παραγωγή επαρκών, ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας. Την παραμονή του πληθυσμού στις μειονεκτικές περιοχές και η στήριξη του γεωργικού επαγγέλματος, την προστασία ευαίσθητων τομέων και προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη.
Τέλος την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα διατροφής την παροχή δημοσίων αγαθών και η διαχείριση των προβλημάτων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή,

Υποβολή αιτήσεων για Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα 2017 – 2018

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ανακοινώνεται ότι την αμπελοοινική περίοδο 2017-2018, θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και μετατροπής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.
Στόχος των μέτρων του εν λόγω προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω: – της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού – της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον – της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.
Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν έως 15 Μαΐου 2017, Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση για ένταξη στο πρόγραμμα καταθέτοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στις Διεύθυνσεις Αγροτικής Oικονομίας και Κτηνιατρικής που υπάγονται. Για πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις ένταξης, οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων τους .
Παράταση αιτήσεων για τις Βιολογικές καλλιέργειες
Παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020 έως και τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017.
Η παράταση αυτή δόθηκε σε συνέχεια Υπουργικής Απόφασης με την οποία τροποποιήθηκε ο υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης στη Βιολογική Κτηνοτροφία.

Αυτοδιοίκηση

Εκδήλωση της ΠΑΜ-Θ αύριο για την ημέρα της Γυναίκας

Η περιφέρεια ΑΜ-Θ διοργανώνει αύριο εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης» πρώην Νομαρχία, στην Κομοτηνή στις 06:30 το απόγευμα.
Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, Ζωή Γαβριηλίδου.
Θα ακολουθήσει τιμητική βράβευση γυναικών της Περιφέρειας αναγνωρισμένων για την προσφορά τους σε καίριους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και πνευματικής ζωής του τόπου.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με την ευγενική συμμετοχή τους τρίο καθηγητών μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής.

Ο λαχανόκηπος του Κ.Π.Ε. Βιστωνίδας

Τον υποδειγματικό σχολικό λαχανόκηπο στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών προετοιμάζει σήμερα το πρωί (08.30) το προσωπικό της διεύθυνσης Πρασίνου του δήμου Ξάνθης και την Πέμπτη 9 Μαρτίου (16.00-19.00) δάσκαλοι και μέλη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας θα ολοκληρώσουν τις απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε να υποδεχτεί την άνοιξη 140 μαθητές που θα σπείρουν και θα φυτέψουν εποχικά λαχανικά.
Για τρίτη συνεχή χρονιά η διεύθυνση Πρασίνου του δήμου Ξάνθης υποστηρίζει τον σχολικό βιολογικό λαχανόκηπο που συντηρεί το Κ.Π.Ε. Βιστωνίδας. Ο λαχανόκηπος εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» και τον έχουν επισκεφτεί περισσότεροι από 550 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών στην καλλιέργεια μικρών οικογενειακών λαχανόκηπων, η αναβίωση των σχολικών λαχανόκηπων, καθώς και η κατανόηση της αξίας της σωστής διατροφής.

Εκπαίδευση

Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε εκπαιδευτικούς της Ξάνθης

Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό ζήτημα πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το τελευταίο τριήμερο με αρκετά μεγάλη συμμετοχή. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο Πρώτο Δημοτικό Σχολείο και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί της Α’ και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στο χειρισμό βιωματικών εργαλείων για την ανάπτυξη αυτών των εννοιών στο σχολικό περιβάλλον και τους μαθητές και την περαιτέρω εμβάθυνση.
Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Πανελλήνια Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με συμμετοχή εκπαιδευτών από όλη την Ελλάδα και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης και το ΚΠΕ Βιστωνίδας .
Σύμφωνα με την υπεύθυνη του σεμιναρίου στην Ξάνθη, Θεατροπαιδαγωγό Νάσια Χολέβα, διαπιστώνεται πως τα αποτελέσματα είναι αρκετά θετικά και δίνουν την ευκαιρία μέσα από τα παιχνίδια ρόλου να κατανοήσουν οι μαθητές «τη θέση του άλλου», όπως είναι και ο τίτλος του προγράμματος.
Περιφερειακή σύσκεψη για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση
Ανοιχτή περιφερειακή σύσκεψη των συνδικαλιστικών στελεχών (αιρετών και μελών διοικητικών συμβουλίων συλλόγων) της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με θέμα την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων και τις τρέχουσες εξελίξεις στην εκπαίδευση, θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα (17.00) στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης.

Εθελοντισμός

Προγραμματισμένες εθελοντικές αιμοδοσίες από το Σωματείο

Επόμενη προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία στις 23 Μάρτη στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, από την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ροδόπης.
Άλλη μία εθελοντική αιμοδοσία προγραμματίζεται από το 1ο ΕΠΑΛ πριν το Πάσχα και μετά το Πάσχα στις 27 Απριλίου, έχει προγραμματισθεί αιμοδοσία από το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην στήλη Βήμα στους Εθελοντές-Αιμοδότες, ο πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, Κωστής Δημητρακόπουλος.
Επι πλέον ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον νέο Διοικητή του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής του κ. Φιλιππίδη και στην δέσμευση του τελευταίου για την τοποθέτηση ενός Επικουρικού γιατρού στο Σταθμό Αιμοδοσίας.
Τέλος για άλλη μια φορά ο κ. Δημητρακόπουλος στάθηκε στο θέμα της κινητής μονάδας Αιμοληψιών της Αλεξανδρούπολης, η οποία δεν διαθέτει οδηγό και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και στους άλλους νομούς της Περιφέρειας τα Σαββατοκύριακα, μια και στις καθημερινές βρίσκεται στην Αλεξ/πολη.

Πολιτισμός

ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ

Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής «ταξιδεύει» στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε πολίτες που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μια από τις πιο σημαντικές παραστάσεις της θεατρικής χρονιάς που διανύουμε: τα «Ανεμοδαρμένα ύψη», της Έμιλυ Μπροντέ, το πιο πολυδιαβασμένο έργο της αγγλικής λογοτεχνίας και μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης και εκδίκησης, που ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού.
Συγκεκριμένα, το ΔΗΠΕΘΕ εξασφάλισε εισιτήρια σε χαμηλή τιμή ( 7 ευρώ ) και προσφέρει τη δωρεάν μεταφορά από και προς τη Θεσσαλονίκη για την παράσταση της 26ης Μαρτίου 2017.
Οι κρατήσεις θέσεων, καθώς και η αγορά των εισιτηρίων θα γίνονται από τα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής,
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στο τηλ. 25310-37770, τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Ταξίδια και εθελοντισμός αποτυπωμένα σε ένα ντοκυμαντέρ

Την προβολή του ντοκιμαντέρ του Ελπιδοφόρου Χρυσοβέργη και της Δώρας Μπίτση με τίτλο: «ΑsiaQuest : «Ταξίδι στην Ανατολή με προορισμό τον άνθρωπο» διοργανώνουν αύριο στις 19:00 , στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής τo Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και η κίνηση πολιτών «ΠΛΑΤΕΙΑ» σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς Ελπιδοφόρο Χρυσοβέργη και Θεοδώρα Μπίτση.

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, εν λόγω, ξανθη, αμθ, συριζα, συμβασιουχοι, τίθενται, δραμα, αναδιαρθρωση, ελλαδα, μαΐου, παα, κομοτηνη, προσφορες, συμμετοχή, θεατρο, οηε, κπε, επαλ, πασχα, δηπεθε, θεσσαλονικη, εισιτήρια, τηλ, europe, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, δικαιολογητικα, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, βουλευτες, ημερομήνια, το θεμα, αιτηση, αιμοδοσια, βημα, γυναικα, δασικοι χαρτες, δωρεαν, εθνικη, επαλ, θεμα, κπε, ντοκιμαντερ, οηε, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, υπευθυνη δηλωση, χαρτες, ωρα, αγορα, αυξηση, αμθ, ανοιξη, ανθρωπινα δικαιωματα, βρισκεται, γινεται, γινονται, γραφεια, δευτερα, διευθυνση, δυνατοτητα, δηπεθε, δηλωση, διοικηση, δοθει, δωσει, δικτυο, δοθηκε, εθελοντισμος, εθελοντικη αιμοδοσια, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εισιτήρια, εκπαιδευση, εμιλυ, εν λόγω, εξοικειωση, εσωτερικων, ζωη, ζωης, θεοδωρα, θετικη κατευθυνση, ιστοριες αγαπης, κυβερνηση, κινηση, κρατικο, λαχανικα, λαχανοκηπος, λυκειο, μαΐου, μειζον, μεριμνα, μπορειτε, νομαρχια, ξενοδοχειο, ορεστιαδα, παα, πεμπτη, περιβαλλον, προβληματα, πρωι, κτηνοτροφια, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σχολειο, τιμη, τι ειναι, τίθενται, τηλ, τριτη, τριημερο, τιτλος, φορα, ιωαννης, αλυσιδα, δικαιωματα, europe, υπουργειο, μια φορα, πληροφοριες, θεματα, θετικα, υπολογισμος
Τυχαία Θέματα