Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 18 Ιουλίου 2018

12:16 18/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ενέργεια
Σε πτωτική τάση η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Θράκη


Κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής στα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή της Θράκης.
Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η δ/ντρια της ΔΕΔΔΗΕ Ροδόπης, Γεωργία Ανδρέου. Μόνο κάποια μικροπροβλήματα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών από μπουρίνια, τα οποία άμεσα λύθηκαν.
Τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος έχουν βελτιωθεί και δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα, α τελευταία χρόνια, τόνισε η κ Ανδρέου.
Ερωτηθείσα
αν επενδύουν σε φωτοβολταϊκά οι Θρακιώτες η κ Ανδρέου τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αυτή η τάση. Ωστόσο, αυτοί που έχουν κάποια χρήματα και θέλουν να τα επενδύσουν, τους συμφέρει να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες, ή στα χωράφια τους.
Το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγη ενός σπιτιού κοστίζει 5 με 10.000 ευρώ αλλά γίνεται πολύ γρήγορα η απόσβεση αυτού του κόστους.
Στην Ροδόπη 870 επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη τους
Στο έδαφος έχουν τοποθετηθεί 170 φωτοβολταϊκά , 150 σε αγροκτήματα ενώ 30 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν τοποθετηθεί από μεγάλες επιχειρήσεις και είναι μεγάλης ισχύος.

Κόμματα
Επίσκεψη Μ. Χριστοδουλάκη στην Ροδόπη

Επίσκεψη στη Ροδόπη θα πραγματοποιήσει αύριο την Πέμπτη, ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης .
Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο νομό, ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής θα επισκεφτεί τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Πετρίδη στις 11.30 π.μ..
Στις 11.45 θα επισκεφθεί τα γραφεία της Περιφερειακής Παράταξης της Κοινωνικής Συμμαχίας.
Στις 12.15 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Ανατολία προς τα Περιφερειακά ΜΜΕ.
Στην συνεχεία, στον ίδιο χώρο θα έχει συνάντηση με τα μέλη του Κινήματος, τις Τοπικές οργανώσεις και την Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης.
Το απόγευμα θα επισκεφθεί οικισμούς του Δήμου Αρριανών –Φιλύρας και στην συνεχεία τον Δήμο Μαρώνειας –Σαππών.

Πρωτογενής Τομέας

Πετιμέζι Γεννησέας το πρώτο λευκό ευρωπαϊκό ρούμι;


Το δικό της εργαστήριο σε χώρο, που της παραχώρησε ο Δήμος Αβδήρων στον οικισμό της Συδινής έχει αποκτήσει η ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γεννησέας Ξάνθης.
Τα μηχανήματα για ολόκληρο το στήσιμο της γραμμής παραγωγής του εργαστηρίου, τα χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου με 70.000 ευρώ ο αγωγός ΤΑΠ, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών οφελών του στο συγκεκριμένο δήμο.

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γεννησέας, Αναστασία Αμανατίδου, η οποία πέρασε δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία 3 χρόνια προκειμένου να βρει τον αυθεντικό σπόρο του ζαχαροκάλαμου, να τον καλλιεργήσουν και να προχωρήσουν στην Μεταποίηση με την παρασκευή του Πετιμεζιού.

Η προβολή που επιχείρησε η ΚΟΙΝΣΕΠ μέσω των εκθέσεων την οδήγησε στο να προσεγγίσει ανθρώπους και να εξασφαλίσει την περσινή παραγωγή του προϊόντος 2 τόνους και να την διαθέσει στην Ελβετία. Το πετιμέζι ζαχαροκάλαμου κέντρισε και το ενδιαφέρον από πανεπιστήμια του εξωτερικού που ασχολούνται με την γαστρονομία από την Ελβετία, όπου οι ειδικοί ερευνητές του θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν το πετιμέζι στο πρώτο ευρωπαϊκό λευκό ρούμι στον κόσμο!

Όπως τόνισε η κ. Αμανατίδου, ο χώρος του εργαστηρίου θα καταστεί επισκέψιμος για τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης και από τον ερχόμενο Οκτώβριο ο χώρος θα μπορεί να υποδέχεται τους επισκέπτες, ως ο πρώτη μονάδα επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου σε όλη την Ευρώπη!
Το μόνο που λείπει είναι μια θεριζοαλωνιστική μηχανή, προκειμένου να μπορεί να κάνει τη συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καλλιεργηθούν έως και 500 στρέμματα, από τα 20 που καλλιεργούνται τώρα, θα αυξήσουν την παραγωγή του προϊόντος.
Παράλληλα θα ξεκινήσουν και συμβάσεις καλλιέργειας με τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι θα αναλάβουν το συγκεκριμένο κομμάτι , ενώ η ΚΟΙΝΣΕΠ θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την Μεταποίηση!

Η κ. Αμανατίδου στάθηκε και στην Παρασκευή από το Σεπτέμβριο και βιολογικού πετιμεζιού, από πιστοποιημένο εργαστήριο!
«Τώρα πια δεν μπουσουλάμε ως ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά θα πετάξουμε μαζί με το πετιμέζι της Γεννησέας», σημείωσε καταλήγοντας η κ. Αμανατίδου, αποδεικνύοντας πως όταν επιθυμούμε κάτι πάρα πολύ, τελικά όλο το Σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρουμε!

Υγεία
Πρόσληψη ενός αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε το αίτημα του Νοσοκομείο από την 4η ΥΠΕ για την πρόσληψη ενός Αναισθησιολόγου ιατρού ΕΣΥ.
Επίσης έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την πλήρωση 9 επί θητεία θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ιατρών ΕΣΥ
1.Παθολογίας ή Χειρουργικής με εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ
2.Παθολογίας με εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ
3.Δύο (2) θέσεις Γενικής Ιατρικής με εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, προνοσοκομειακή περίθαλψη και διαχείριση – διοίκηση – συντονισμό του έργου της εφημερίας
4.Παθολογίας με εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ
5.Χειρουργικής με εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ
6.Παιδιατρικής
7.Ψυχιατρικής
8.Παθολογίας

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Ανοίγει ξανά από 27 έως 31 Ιουλίου η πλατφόρμα τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι ανοίγει ξανά στις 27 Ιουλίου και θα παραμείνει ενεργή έως τις 31 Ιουλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ, ακαδημαϊκού έτους 2017 – 2018.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση ή να οριστικοποιήσουν την αίτηση που αποθήκευσαν προσωρινά, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Εκπαίδευση
Μερική ή ολική ανάκληση προτιμήσεων στα Μηχανογραφικά Δελτία ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2018.

Μέχρι και σήμερα οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία μέσα στην οποία υποψήφιοι που υπέβαλαν εμπρόθεσμα το μηχανογραφικό τους δελτίο, μπορούν να προχωρήσουν σε μερική ή ολική ανάκληση προτιμήσεων.
Οι υποψήφιοι που έχουν ήδη οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο, από την επόμενη εβδομάδα, θα έχουν πλέον πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση , μόνο για να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.

Σύλλογοι
Ξεκινά η έκδοση των αδειών θήρας για την επερχόμενη κυνηγετική περίοδο 2018-2019

Φέτος για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος εκδίδει τις σχετικές Υπουργικές αποφάσεις παρέχοντας τη δυνατότητα στους κυνηγούν να τακτοποιήσουν οικονομικά τις εκκρεμότητες τους απευθυνόμενοι στους συλλόγους τους και στα κατά τόπους δασαρχείο απ’ όπου εκδίδονται οι άδειες και να είναι έτοιμοι για την περίοδο του κυνηγιού που σύμφωνα με τα συνήθη δεδομένα ξεκινά στις 20 Αυγούστου.
Σημειώνεται πως τα τέλη και οι εισφορές παραμένουν σταθερά από το 2015 και μετά, αφού το Υπουργείο θεωρεί ότι ο πολίτης δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ επιπλέον.

Η κακοκαιρία προκάλεσε διακοπές ρεύματος στην Ξάνθη

Αρκετά προβλήματα δημιούργησε στην περιφέρεια της Ξάνθης η έντονη καταιγίδα που έπληξε την περιοχή το απόγευμα της Τρίτης.
Εκτός λειτουργίας είχε τεθεί το δίκτυο της ορεινής περιοχής από το 8 χιλιόμετρο και βορειότερα, όπως επίσης και το δίκτυο της περιοχής των Τοξοτών. Στην περιοχή του Δήμου Μύκης, εξάλλου, σημειώθηκε φωτιά σε στύλο, η οποία έχει κατασβεστεί.
Όπως αναφέρεται η καταιγίδα είχε έντονα ηλεκτρικά φορτία και δημιούργησε προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Σύμφωνα με το Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής Ξάνθης Βασίλη Σαρρή η κατάσταση ήταν αρκετά δύσκολα καθώς οι ζημιές είναι πολλές και εκτεταμένες με αποτέλεσμα όλο το διαθέσιμο προσωπικό να είναι στους δρόμους.
Μετά την αποκατάσταση των βασικών διακοπών απομένουν επιμέρους ζημιές τοπικά, τις οποίες αντιμετωπίζει τη νύχτα, το προσωπικό.

Σύλλογοι-Πολιτισμός
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία στον Ίασμο

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει
ΔΡΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ “ζωγραφίζοντας το νηπιαγωγείο Ιάσμου”, στις 18:00 το απόγευμα στο Νηπιαγωγείο Ιάσμου.
Στις 21:00 το βράδυ στο Προαύλιο Παλαιού Δημοτικού Σχολείου
– ΣΥΝΑΥΛΙΑ ”KRAMA THE BAND” & ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ
Πολιτισμός

Καλοκαίρι με θέα παραλία Αρωγής

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηναίων με τίτλο καλοκαίρι με θέα.
Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει Μαθήματα aqua aerobic το πρωΐ στην παραλία Αρωγής.
Το βράδυ στις 9 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου
Συναυλία έντεχνου τραγουδιού με το Δημήτρη Μουσαδέ ,την Ασμίκ Μπεκλαριάν και την Ριψιμέ Ντανιελάν

Έως 29 Ιουλίου τα φετινά Δημοκρίτεια του Δήμου Αβδήρων

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις πολιτισμού στη δημοσιότητα από το Δήμο Αβδήρων, για τα φετινά Δημοκρίτεια με 20 εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν έως της 29 Ιουλίου.
Από τις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν, η συναυλία στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής το Σάββατο στις 21 Ιουλίου 2018/ στον Μπεκτασίδικο Tεκέ του «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο Ξάνθης στις 21.00 .

Εργαστήριο ντοκιμαντέρ Smartphone biographies στη ΦΕΧ

Εργαστήριο ντοκιμαντέρ Smartphone biographies στη ΦΕΧ θα λάβει χώρα το Σάββατο 28 και 29 Κυριακή Ιουλίου 2018, στις
[12:00 – 15:00] στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.
Με τη βοήθεια του κινητού και αφετηρία μια φωτογραφία από το παρελθόν, στήνονται σύντομες αυτοβιογραφίες που μιλούν μέσα από τις εικόνες σε ένα συλλογικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αστυνομικό Δελτίο
Σύλληψη για καλλιέργεια κάνναβης

Συνελήφθη σε χωριό της Καβάλας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 45χρονος ημεδαπός, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, στην αυλή της οικίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους 1,5 έως 1,8 μέτρων.

Αθλητική Ενημέρωση
Στην Κομοτηνή βρίσκεται η Εθνική Ομάδα καλαθοσφαίρισης με αναπηρικά αμαξίδια


Ξεκινά από σήμερα στην Κομοτηνή και θα διαρκέσει έως και τις 20 Ιούλη, το δεύτερο διεθνές τουρνουά καλαθοσφαίρισης με αμαξίδια μεταξύ των ομάδων Ελλάδας, Κύπρου, Σερβίας, Βουλγαρίας.
Υπενθυμίζεται πως στην Κομοτηνή βρίσκεται η Εθνική Ομάδα καλαθοσφαίρισης με αναπηρικά αμαξίδια Ελλάδας, η οποία θα πραγματοποίήσει και φέτος την προετοιμασία της στην Κομοτηνή
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου Ηρόδικος Κομοτηνής, Μιχάλης Ραγκούσης, οι αγώνες θα διεξάγονται στο κλειστό γήπεδο της Κομοτηνής, ξεκινούν στις 7:30 το απόγευμα και κάλεσε τον κόσμο να τους παρακολουθήσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως θα γίνει και το πανελλήνιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης με αμαξίδιο στην Καβάλα, 20- 22 Ιουλίου.

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, υπουργείο παιδείας, διακοπες ρευματος, δεδδηε, μμε, ταπ, συγκεκριμένο, ηλεκτρονική, επαλ, εκκρεμότητες, ηλεκτρικος, δραση, καλοκαιρι, aqua, φεχ, συμμετοχή, ημεδαπός, κομοτηνη, ελλαδα, κυπρος, ραγκουσης, καβαλα, ert, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, συλληψεις, Καλή Χρονιά, ξανθη, εφη σαρρη, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, φωτια, αστυνομικο τμημα, ξανα, δεδδηε, ημεδαπός, ηλεκτρονική, αιτηση, γνωση, δωρεαν, εθνικη, εικονες, επαλ, θητεια, ιατρικη, κυπρου, μηχανογραφικο, μμε, ντοκιμαντερ, πλαισιο, προγραμμα, υπουργείο παιδείας, φωτογραφια, aqua, αγωνες, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γεωργια, γινει, γινεται, γηπεδο, γραφεια, δευτερο, διευθυνση, δυνατοτητα, δημος, διοικηση, δικτυο, δικτυα, εδαφος, ευρω, εκκρεμότητες, ελβετια, εβδομαδα, ερευνα, ιδιο, θεα, ιστορικο, λειπει, μορφη, νηπιαγωγειο, νυχτα, ξενοδοχειο, ομαδα, πεμπτη, προβληματα, σαββατο, σελινο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, στυλο, συμπαν, ταπ, ταση, φεστιβαλ, φεχ, φορα, αυλη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κλειστο, κομματι, κυριακη, λευκο, νοσοκομειο, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 18 Ιουλίου, 2018,eidiseis ert komotinis 18 iouliou, 2018