Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 17-07-2017

12:14 17/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Kυβέρνηση-Οδικοί άξονες

Σπίρτζης: Εξετάζεται η απαλλαγή από διόδια στις ακριτικές περιοχές

Την περίπτωση απαλλαγής των κατοίκων των ακριτικών περιοχών από τα διόδια της Εγνατίας Οδού, εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών Χ. Σπίρτζη.

Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων ενός κάθετου άξονα στην Κρυσταλοπηγή, έκανε γνωστό ότι εντός του έτους, «μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, θα υπάρξει ο διαγωνισμός

για το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων» και ότι έχει ζητηθεί από τους μελετητές του ΤΑΙΠΕΔ να εξετασθεί η απαλλαγή από τα διόδια, είτε στο ηλεκτρονικό σύστημα, είτε στους μετωπικούς πλευρικούς σταθμούς, των ακριτικών Νομών της χώρας, στη Θράκη, στη δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο.”
Τέλος, χαρακτήρισε την Εγνατία Οδό, ως ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο για την χώρα, ενώ μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας».

Αυτοδιοίκηση

Εντάσσονται οι ΜΕΑ Αλεξ-πολης και Καβάλας

Την ένταξη της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)Αλεξανδρούπολης, ύψους 20 εκ ευρώ, αλλά σε λίγο καιρό και της ΜΕΑ Καβάλας, ανακοίνωσε μέσω της ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜ-Θ και Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος.
«Αυτοί οι δύο πνεύμονες του περιφερειακού σχεδιασμού απορριμμάτων, θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση , στο όλο εγχείρημα», σημείωσε ο κ. Μαμσάκος.
Ζήτησε και από την πολιτεία να επιταχύνει τις διαδικασίες, καθώς υπάρχουν μεγάλες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Παράλληλα κάλεσε και τους πολίτες να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι και να κάνουν απόθεση απορριμμάτων σωστά στους κάδους ανακύκλωσης, δίνοντας έμφαση κυρίως στ αμικρά παιδιά.
Υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη ημερίδα που εγινε για το θέμα στην Καβάλα, όπου παρέστη και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε πως στ ην ΑΜ-Θ, μόνο το 6% των απορριμμάτων ανακυκλώνονται, ενώ το υπόλοιπο 94% μένει ανεκμετάλλευτο, καθώς πλέον τα απορρίμματα αντιμετωπίζονται και ως πηγή εσόδων, μετά την κατάλληλη διαχείριση.

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ με Νομάρχη του Σμόλιαν

Συνάντηση είχε στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, Χρήστος Μέτιος, με το Νομάρχη του Σμόλιαν, Nedyalko Slavov.
Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η σημασία που αποδίδουν οι δύο γειτονικές περιοχές στην κατασκευή του οδικού άξονα Δημαρίου–Rudozem για την τόνωση της τουριστικής κίνησης.
Στη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι διευκόλυνσης των μετακινήσεων και, ιδιαίτερα, η συντήρηση του υφιστάμενου δρόμου Άγιος Κωνσταντίνος–Zlatograd που συνδέει τις δύο περιοχές.
Συζητήθηκαν επίσης η πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και η δυνατότητα συμμετοχής βουλγαρικών επιχειρήσεων στην επόμενη έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη».

Η ΠΕ Ξάνθης συνιστά διακοπή της άρδευσης τις ώρες αιχμής

Η παρατεταμένη ανομβρία και οι μειωμένες χιονοπτώσεις του χειμώνα είχαν σαν αποτέλεσμα την μερική πλήρωση των φραγμάτων, την μείωση απορροής των ποταμών και υδατορεμμάτων όπως και την μεγάλη πτώση της στάθμης των υπόγειων υδάτων.
Σε συνδυασμό με τις μεγάλες θερμοκρασίες που επικρατούν και την αρδευτική περίοδο στο αποκορύφωμα της , παρουσιάσθηκε μεγάλη πτώση στην στάθμη των καναλιών τεχνητού εμπλουτισμού και για το λόγω αυτό η Περιφερειακής Ενότητα Ξάνθης συνιστά στους καλλιεργητές να διακόψουν την άρδευση τουλάχιστον κατά τις ώρες 11:00 – 15:00 έως και την 15 Αυγούστου .
Ο περιορισμός αυτός προτείνεται για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας κα προστασίας του περιβάλλοντος, που σχετίζονται με την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
«Κατά τις ώρες αιχμής της θερινής περιόδου με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι απώλειες φτάνουν το 50%, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που υπογράφει η αρμόδια προϊστάμενη με εντολή Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Ζαγναφέρη.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση Ξάνθης και Τοπείρου εως 10 Σεπτεμβρίου

Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης ανακοινώθηκαν μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για το περιαστικό δάσος Ξάνθης καθώς και για το δάσος Τοξοτών-Γαλάνης του δήμου Τοπείρου, κατά το διάστημα 15 Ιουλίου μέχρι 10 Σεπτεμβρίου.
Η απαγόρευση θα ισχύει, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την έναρξη και εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών είναι 3,4 κ 5.
Ειδικά για το περιαστικό δάσος της Ξάνθης εφαρμόζεται πρόγραμμα επιφυλακών και περιπολιών φορέων για την υποβοήθηση του έργου φύλαξης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομικής Διεύθυνσης για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο 2017.

Επιμελητήρια
Νέα Τεχνολογική Εποχή για τα Επιμελητήρια

Σε νέα τεχνολογική εποχή περνούν τα Επιμελητήρια προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες στα μέλη τους και ανοίγοντάς τους έτσι εύκολους δρόμους, τόσο για τη χρηματοδότησή τους από κοινοτικά και άλλα προγράμματα όσο και για την ανάπτυξή τους στη σύγχρονη εποχή της εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων προσφέρει στο σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων δύο νέες πρωτοπόρες τεχνολογικά υπηρεσίες. Πρόκειται για την υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων και την υπηρεσία ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) εκπαίδευσης.

Σύλλογοι

Τρίτο έτος ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο

Ο Αλευρίσιος χαλβάς Αργυρούπολης, από το Σύλλογο Ποντίων Προμηθέας Καλαμαριάς, ήταν το πρώτο φαγητό που βραβεύθηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων της Βόρειας Ελλάδας, το Σάββατο το βράδυ, στο τρίτο έτος ποντιακής γαστρονομίας στο Θρυλόριο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας.
Το δεύτερο βραβείο έλαβε το φαγητό Κανωμένον Σορβά του Ακ νταγ μαντέν, από το σύλλογο Ποντίων Κρωμνικού Ξάνθης και το τρίτο βραβείο το φαγητό Μπορτζ, από το σύλλογο Ακρίτες
Κρωμνικού Δράμας.
Το βραβείο κοινού κέρδισε η Μακαρίνα Τραπεζούντας από το σύλλογο Λευκόπετρας Ξάνθης.
Υπενθυμίζεται πως 16 ποντιακοί σύλλογοι παρασκεύασαν παραδοσιακα ποντιακά φαγητά, τα οποία δοκίμασαν και επιβράβευσαν μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας.
Στόχος είναι να αναδειχθούν οι γεύσεις και να ενσωματωθούν στο καθημερινό μενού, στο πλαίσιο της στροφής κυρίως της νεολαίας στο υγιεινό φαγητό.
Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει σταντ απ κόμεντι, με τη Γιούλη Γεωργιάδου, στην ποντιακή διάλεκτο.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται αύριο με την αναβίωση των παλιών παιχνιδιών.

Εκδηλώσεις Προφήτη Ηλία στον Ίασμο

Ξεκίνησε ο κύριος κορμός των εκδηλώσεων του Προφήτη Ηλία στον Ίασμο, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το τουρνουά ποδοσφαίρου για μικρά παιδιά με τη συμμετοχή 7 ομάδων.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει χορευτικές επιδείξεις από τον διοργανωτή Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου, από τον πολιτιστικό σύλλογο της Καστοριάς και του Συλλόγου Ηπείρου.
Επίσης περιλαμβάνει μια βραδιά με αξέχαστο Ελληνικό κινηματογράφο και δημιουργική απασχόληση παιδιών. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τη Ζωή Παπαδοπούλου, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις όπως έκθεση Φωτογραφίας, από μικρές οικογενειακές φωτογραφίες, -που απεικονίζουν την τότε καθημερινή ζωή-, βιβλίου και Ζωγραφικής και Αγιογραφίας.
Οι εκδηλώσεις γίνονται στο προαύλιο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, είναι δωρεάν και διαρκέσουν έως τις 24 Ιούλη.

Πολιτισμός

Ακυρώνεται η συναυλία του Χαρούλη στην Ξάνθη λόγω καιρού

Ακυρώνεται λόγω των δυσμενών καιρικών προγνώσεων για τον καιρό της Δευτέρας στην Ξάνθη άλλα και στην ευρύτερη περιοχή η σημερινή προγραμματισμένη συναυλία του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΟΥΛΗ στην Ξάνθη στο γήπεδο του Α.Ο.Ξ.
Εντός των ημερών θα υπάρξει ανακοίνωση νέας ημερομηνίας για την πραγματοποίηση της συναυλίας.
Οι κάτοχοι των εισιτηρίων από την προπώληση θα ενημερωθούν από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο για τον τρόπο ανταλλαγής ή ισχύος των εισιτηρίων τους. Οι διοργανωτές ευχαριστούν για την κατανόηση και την αγάπη του κοινού.

Το πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών

13 εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών από την Τετάρτη 26 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 25 Αυγούστου ,που περιέχουν φωτογραφική έκθεση ,βράδια κλασικής μουσικής , συναυλία της Ελεονόρας Ζουγανέλη, παραστάσεις από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και Κομοτηνής.
Το πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών:
Τέταρτη 26 Ιουλίου
19.30 – Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Μαρώνειας: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας Τάνιας Πούλκου «Η τέχνη της εικόνας μέσα στην εικόνα». Η προσπάθεια ανίχνευσης-ψηλάφησις του πραγματικού σε μία διαδρομή μέσα από το φανταστικό
21.00 – Αρχαίο θέατρο Μαρωνειας: Βράδια κλασικής μουσικής με έργα για σολίστες μονωδούς από μικτή χορωδία και ορχήστρα. Θα παρουσιαστούν έργα των Βιβάλντι, Μότσαρτ, Βέρντι, Πικίνι και Σείκιλου υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θανάση Τρικούπη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, το ωδείο «Φαέθων» Αλεξανδρούπολης και τον Σύλλογο Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
Τρίτη 1 Αυγούστου
22.00 – λιμάνι άγιου Χαραλάμπους Μαρώνειας: Συναυλία της Ελεονόρας Ζουγανέλη,θρακικό θέατρο σκιών ,Βράδια λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής,Τριήμερο αντάμωμα Ξυλαγανιτών θεατρικη παρασταση

Παρασκευή 4 Αυγούστου
21.00 – Άγιος Δημήτριος Κασσιτερών: Συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τίτλο «Το χώμα που γεννήθηκα» με τραγούδια από Θράκη, Πόντο, Μικρά Ασία και Καππαδοκία
Κυριακή 6 Αυγούστου
21.00 – πλατεία Μαρώνειας: Συναυλία του συγκροτήματος «3 Gens» σε μία ανάδρομη στις επιτυχίες της δεκαετίας του ’60
Τετάρτη 9 Αυγούστου
Αρίσβη: «Ο καραγκιόζης στη Νέα Υόρκη» από το θρακικό θέατρο σκιών Γιάννη Βουλτσίδη
Πέμπτη 10 Αυγούστου
Αμάραντα: «Ο καραγκιόζης στη Νέα Υόρκη» από το θρακικό θέατρο σκιών Γιάννη Βουλτσίδη
Παρασκευή 11 Αυγούστου
Προσκυνητές: «Ο καραγκιόζης στη Νέα Υόρκη» από το θρακικό θέατρο σκιών Γιάννη Βουλτσίδη
21.00 – κεντρική πλατεία Μαρώνειας: Βράδια λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής
Σάββατο 12 Αυγούστου
Μαρώνεια: «Ο καραγκιόζης στη Νέα Υόρκη» από το θρακικό θέατρο σκιών Γιάννη Βουλτσίδη
Κυριακή 13, Δευτέρα 14 και Τρίτη 15 Αυγούστου
21.00 – κεντρική πλατεία Ξυλαγανής: Τριήμερο αντάμωμα Ξυλαγανιτών. Με παραδοσιακές μουσικές από τη Θράκη και όλη την Ελλάδα
Σάββατο 19 Αυγούστου
21:00 – Αρχαίο θέατρο Μαρωνειας: «Ώσπερ όναρ». Κείμενα λυρικής ποίησης και χορικά δραματικής ποίησης, που πραγματεύονται τις ποίκιλες εκφάνσεις του ανθρώπινου ψυχισμού. Τμήμα ενήλικων θεατρικής παιδείας του ΔηΠεΘε Κομοτηνής
Παρασκευή 25 Αυγούστου
21.00 – υπαίθριο δημοτικό θέατρο «Δημήτρης Τσετινές», Σάπες: «Γουρούνι στο σακί» από το ΔηΠεΘε Κρήτης. Μία ξεκαρδιστική κωμωδία με τους Δημήτρη Πιατά, Θανάση Τσαλταμπάση, Μαρία Γεωργιάδου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Γιώργο Γιαννόπουλο, Γιάννη Δρακόπουλο, Δήμητρα Σιγαλά και Βασίλη Πουλάκο.

Παιχνίδι στη Θάλασσα

Με μαθήματα και παιχνίδια στη θάλασσα με την Κική Συνοδινού συνεχίζονται σήμερα στην παραλία της Αρωγής οι εκδηλώσεις του δήμου Κομοτηνής στην παραλιακή ζώνη. Το βράδυ στις 9 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου θα δοθεί συναυλία ροκ μουσικής με τους «Emerald”
Τους «Emerald” αποτελούν οι: Δημήτρης Πατσαβούδης (φωνή), Γιώργος Εφραιμίδης (κιθάρα), Νίκος Σακίδης (πλήκτρα), Μπάμπης Συκάκης (μπάσο) και Σαχίν Κουρού (τύμπανα).

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, διοδια, μεα, εγινε, καβαλα, κομοτηνη, νέα, ελλαδα, συμμετοχή, καστορια, ξανθη, μμε, δηπεθε, κρητη, θεατρο, ροκ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θερινη ωρα, καιρος, θεμα εκθεσης 2012, Τελετή Έναρξης, μαρια πατσα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ζουγανελη, πνευμονες, το θεμα, βουλγαρια, δωρεαν, θαλασσα, θεμα, θρακη, καθημερινη, μμε, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, σωκρατης, τραγουδια, φωτογραφιες, ωθηση, αγαπη, αλεξανδρα, αλεξ, αρδευση, ασια, γαλανης, βραδια, βραδυ, βρισκεται, φαγητο, φαγητα, δημητρα, γινονται, γηπεδο, δασος, δευτερο, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δηπεθε, δηλωσεις, δοθει, διαδικτυο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, εγινε, εγνατια, ευρω, εκθεση, εργα, εξελιξη, εποχη, ετος, τεχνη, ζωη, ζωνη, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, θεατρο σκιων, κυβερνηση, κικη, κορμος, κωμωδια, λεσχη, μακεδονια, μεα, μειωση, μοτσαρτ, μαρια, παιδια, πηγη, πιατα, πολιτεια, ποντιακα, προγραμματα, ροκ, σαπες, σαββατο, συγκεκριμενα, συντηρηση, συμμετοχή, συλλογοι, τμημα, τριτη, τριημερο, φαμελλος, φεστιβαλ, χαλβας, χρηστος, χωμα, χριστοδουλος, ωδειο, ωρες, δημητρης, εφραιμιδης, εμφαση, ενωση, γευσεις, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, κειμενα, ορχηστρα
Τυχαία Θέματα