Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 1-3-2017

11:48 1/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινωνική Οικονομία

Η Ράνια Αντωνοπούλου στην εκδήλωση του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ

Στις 4 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση-γιορτή του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ, στην αίθουσα της Πολιτιστικής κίνησης Ροδόπης, με παρούσα την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου και στελέχη από το υπουργείο Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η οποία θα έχει 5 ενότητες, ενημερωτική για τα τρέχοντα ζητήματα, τεχνική, όπου θα λειτουργήσουν 3 εργαστήρια.
Επίσης θα λειτουργήσει εκθετήριο, θα γίνει προβολή ντοκυμαντέρ με πετυχημένα παραδείγματα και προβολή του έργου των ΚΟΙΝΣΕΠ

του Δικτύου, ενώ θα υπάρχει και κουτί συγκέντρωσης χρημάτων για τα χωριά ΣΟΣ.
Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία με τους Μπλάϊν Μπούλετς.
Δεν αποκλείεται το πρωΐ της ίδιας μέρας να γίνει και η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, έτσι όπως θα τους καθορίσει το υπουργείο για την αξιοποίηση του αποθεματικού των 10 εκ ευρώ της Περιφέρειας και την διάθεση του στην Κοινωνική Οικονομία σε περιοχές της ΑΜ-Θ.
Στα τέλη του μήνα το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ θα δώσει το παρόν στο ευρωπαϊκό φόρουμ ΚΟΙΝΣΕΠ στην Φιλιππούπολη.

Επιστήμη

Εξάμηνα διδαχής Μαθηματικών Καραθεοδωρή

Την αποπεράτωση χώρου στην Τσανάκλειο,-όπου θα μεταφερθεί το καλοκαίρι το Μουσείο Καραθεοδωρή-που θα ονομασθεί Ινστιτούτο Καραθεοδωρή, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, Αθανάσιος Λιπορδέζης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
Ο κ. Λιπορδέζης αποκάλυψε πως μέσα στο Ινστιτούτο Καραθεοδωρή θα λειτουργήσουν δύο εξάμηνα για φοιτητές των Μαθηματικών. ΣΤο πρώτο θα λειτουργήσουν 5 κλάδοι μαθηματικών Καραθεοδωρή και στο δεύτερο εξάμηνο 5 θεωρίες του Αϊνστάιν.
Αποκάλυψε δε πως στην τελετή των εγκαινίων της λειτουργίας του Μουσείου στο νέο του χώρο, θα λειτουργήσει και για πρώτη φορά έκθεση γραμματοσήμου Μαθηματικών προσωπικοτήτων, που ο μοναδικός που κατέχει 15 γραμματόσημα είναι ο μεγάλος Μαθηματικός, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.
Ο κ. Λιπορδέζης αναφέρθηκε και στις τρέχουσες δράσεις για την προετοιμασία της 9ης Μαθηματικής Εβδομάδας. Επίσης για την προετοιμασία δράσεων που θα εμπλουτίσουν το Μουσείο Καραθεοδωρή, όπως παιχνίδια με μαθηματικά και μαθηματικά ευφυίας.
Για το επόμενο χρονικό διάστημα ετοιμάζεται και ένα θεατρικό με διάδραση, από παιδιά που θα ενσαρκώσουν τους ρόλους του Μεγάλου Μαθηματικού Καραθεοδωρή και των προσωπικοτήτων που τον επισκέπτονταν για να κατανοήσουν τα μαθηματικά και να προχωρήσουν στην επιστήμη τους.
Τέλος στάθηκε και στην παρουσίαση δύο βιβλίων που αποτελούν απόσταγμα της 10χρονης παρουσίασης του Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, που θα γίνουν στην Μαρώνεια το επόμενο χρονικό διάστημα. «Από την Αδριανούπολη της Θράκης! Τη Μητρόπολη όλων των Θρακών» και «Το άστρο των Καραθεοδωρήδων», είναι οι τίτλοι των βιβλίων.
Η έκδοση τους θα γίνει από το Λίντερ και θα διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες.
Εξ άλλου ο κ. Λιπορδέζης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζωηρό ενδιαφέρον για την ανάδειξη του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού, του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ο κ. Λιπορδέζης προσανατολίζεται για αποστολή και δεύτερης επιστολής ζητώντας από τον κ. Παυλόπουλο να μεριμνήσει για την αξιοποίηση των βιβλίων του Καραθεοδωρή που…βρίσκονται ακόμα σε κιβώτια και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου…

Κόμματα

Ανακοίνωση για τη φέτα

Η φέτα είναι μόνο η αρχή: Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ΜΠΟΡΕΙ να αποφασίσει άμεσα και να μπλοκάρει την προσωρινή εφαρμογή για την CETA τονίζουν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι. «Η υπερψήφιση της CETA στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, έδειξε με ένα απτό παράδειγμα για την Ελλάδα τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα συμφωνία διατλαντικού εμπορίου για τις μικρές χώρες και παραγωγές. Η ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων με κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, η φέτα, δεν μπόρεσε να κατοχυρωθεί στην Καναδική αγορά (και μέσω αυτής και σε άλλες)» αναφέρεται στην ανακοίνωση . Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν το γεγονός και συμπαρίστανται στην Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που καταγγέλλουν ότι η συμφωνία ρίχνει στο κάδο των αχρήστων τον αγώνα όλων αυτών που πάλεψαν για πολλά χρόνια για να καθιερωθεί η φέτα ως ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περιβάλλον

Εντονη κόκκινη κηλίδα στην παραλία του Αη-Γιάννη

Την προσοχή προκάλεσε μια έντονη κόκκινη κηλίδα στην ακτή του Αη-Γιάννη. Το Λιμεναρχείο του Λάγους, ενημερώθηκε και ερευνά την υπόθεση καθώς και τις φωτογραφίες που έχουν συλλεχθεί ενώ το προσωπικό του Λιμενικού έχει βρεθεί στην περιοχή και τη μελετά.
Στις περισσότερες αυτών των περιπτώσεων, το κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα προέρχεται από τη συσσώρευση πλαγκτόν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλά αναφέρουν ότι η εποχή και οι συνθήκες δεν ευνοούν τον ευτροφισμό . Πλήρης εικόνα θα υπάρχει αργότερα μετά τη συλλογή δείγματος από το σημείο.

Αυτοδιοίκηση

Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

«Αυτό που αποκαλείται «κοινωνική πολιτική» και διεκπεραιώνεται από το κράτος δια των δήμων είναι μια μίζερη ελεημοσύνη προς την καταρρέουσα κοινωνία» ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης Σπάρτακος κ. Κώστας Καραϊσκος κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. σημειώνοντας «Όποιος έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αληθινή ένδεια ξέρει ότι αυτό που όντως χρειάζονται δεν είναι ένα πιάτο φαγητό ή ένα μεταχειρισμένο ρούχο αλλά μια δουλειά».

Ημερίδα του Δήμου για τη διαβούλευση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Στo πλαίσιo της διαβούλευσης για την εκπόνηση νέου Γ.Π.Σ., ο Δήμος Ξάνθης διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Δημιουργία ψηφιακών χαρτογραφικών υποβάθρων και Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Ξάνθης», την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, στην αίθουσα του Ε.Β.Ε Ξάνθης και ώρα: 11.00 π.μ.
Στην ημερίδα θα γίνει η παρουσίαση της σχετικής μελέτης που αφορά στα όρια του πρώην Καποδιστριακού Δήμου δηλαδή την σημερινή Δημοτική Ενότητα Ξάνθης, την Δημοτική Κοινότητα Ευμοίρου και Κιμμερίων και κατόπιν θα ακολουθήσει συζήτηση και διάλογος.
Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της μελέτης ώστε να υπάρξει πληρέστερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές παρέμβασης, αναφέρει σχετικά ο Δήμος

Εκπαίδευση

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Πώς θα γίνουν οι παρεμβάσεις στα Νηπιαγωγεία της Θράκης

Το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Πολιτικής αναλαμβάνει την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος προσχολικής εκπαίδευσης σε νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς της Θράκης. Το πρόγραμμα προβλέπει τη σύγχρονη παρουσία στην τάξη του/της νηπιαγωγού και συνεργάτη/τριας μέλους της μειονότητας (δίγλωσσου ατόμου), πτυχιούχου ελληνικού ΑΕΙ.
Η πιλοτική παρέμβαση προβλέπει τη χρήση της μητρικής γλώσσας ως γλώσσας στήριξης με στόχο την αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου, την αποτελεσματικότερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ισορροπημένη γλωσσική και κατά προέκταση γνωστική ανάπτυξη, καθώς και την καλύτερη προετοιμασία για επιτυχή επίδοση στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για το υπόλοιπο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς σε έξι νηπιαγωγεία, ενώ την επόμενη σχολική χρονιά θα αναπτυχθεί σε δώδεκα.

Νεολαία

18 Μαρτίου η Περιφερειακή Συνάντηση Νέων στην Κομοτηνή από όλη την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ

Στις 18 Μαρτίου θα λάβει χώρα η Περιφερειακή Συνάντηση Νέων στην Κομοτηνή, από όλη την περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Η Περιφερειακής Συνάντηση Νέων έχει με τίτλο, «Οι Νέοι στο Βήμα: Προβληματιζόμαστε, Συζητούμε, Προτείνουμε για τη Δική μας Ευρώπη».
Η συνάντηση συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής και του ΔΠΘ – Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και η έναρξη της περιόδου υποβολής δηλώσεων συμμετοχής, θα διαρκέσει μέχρι και 5 Μαρτίου 2017.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την Περιφερειακή Συνάντηση Νέων και την υποβολή δηλώσεων συμμετοχής (ατομική ή συγκεντρωτική) στην ιστοσελίδα

ΑΜΕΑ

Το Παράρτημα ΑμεΑ Ξάνθης απέκτησε σύγχρονο λεωφορείο

Το αίτημα του Παραρτήματος ΑμεΑ Ξάνθης για την απόκτηση ενός λεωφορείου ικανοποιήθηκε .
Το λεωφορείο 30 θέσεων παρέλαβε από το Υπουργείο Οικονομικών πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αν. Μακεδονίας-Θράκης Σωτήρης Σωτηριάδης μαζί με τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου και υπεύθυνο του Παραρτήματος Ξάνθης Γιώργο Χατζηθεοδώρου ενώ παρών ήταν στην παράδοση ο βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης και ο τμηματάρχης του Υπουργείου Οικονομικών Ιωάννης Ζερβός.Το λεωφορείο έφτασε στην Ξάνθη , και θα αντικαταστήσει το παλιό όχημα.

Πολιτισμός

Θετικό το ταμείο στην Ξάνθη

Θετικός ο απολογισμός των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών στην Ξάνθη. Περισσότεροι από 12.000 καρναβαλιστές συμμετείχαν στα τριάντα πληρώματα της παρέλασης . 80.000 περίπου επισκέπτες κατέκλυσαν την πόλη της Ξάνθης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας. Σχεδόν 7.000 Τούρκοι επισκέπτες (6.836) με ιδιωτικά οχήματα και λεωφορεία εισήλθαν στην χώρα από τον συνοριακό σταθμό διέλευσης των Κήπων με κατεύθυνση την Ξάνθη. 104 λεωφορεία με Τούρκους επισκέπτες εισήλθαν από τους Κήπους και 17 από τις Καστανιές με προορισμό το καρναβάλι της Ξάνθης. Ενώ πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες δρομολόγια των ΚΤΕΛ της Βόρειας Ελλάδας από και προς Ξάνθη.

Εβδομάδα βιβλιοφιλίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικών Πολιτικών, και το Τμήμα Ελληνικής διοργανώνουν εβδομάδα βιβλιοφιλίας και αναγνωστικών εμψυχώσεων στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, από 6-3-2017 έως 7-4-2017.Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, η ομάδα του Τμήματος Φιλολογίας, με συντονίστρια την πρόεδρο του τμήματος, Ζωή Γαβριηλίδου, και την Υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης,Ειρήνη Κορρέ, θα επικεντρωθεί σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στην προώθηση της ανάγνωσης, και παρακίνηση για διάβασμα, καθώς και στην πιο άμεση επαφή με το βιβλίο. Οι δράσεις αυτές θα απευθύνονται στις σχολικές ηλικίες, με προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων και νηπιαγωγείων.

Αστυνομικό Δελτίο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κάθετο άξονα 75 της Εγνατίας Οδού

Για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και την αποφυγή της ταλαιπωρίας του κοινού, έως τις 10 Μαρτίου, λόγω εκτέλεσης εργασιών, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε τμήμα του κάθετου άξονα 75 της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής – Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων και συγκεκριμένα από τον κόμβο Τυχηρού έως τον κόμβο Νυμφαίας.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από τη δημοτική οδό Καρυδιάς – Πανδρόσου – Νυμφαίας.

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, σοσ, καλοκαιρι, θεατρο, κομοτηνη, αδριανούπολη, ελλαδα, νέα, ποπ, αμιγώς, αει, europe, δπθ, αμεα, ξανθη, λεωφορεια, καρναβαλι, κτελ, σχολεια, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, ομαδα διας, καρναβαλι 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, θεμα εκθεσης 2012, Τελετή Έναρξης, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, δημος ξανθης, οικολογοι πρασινοι, υπουργειο εργασιας, χωρες, αμεα, βημα, δπθ, δωρεαν, θεμα, οικονομια, παιχνιδια, προγραμμα, σημερινη, υπουργειο οικονομικων, φωτογραφιες, ωρα, αγορα, αδριανούπολη, αει, αμιγώς, αφορμη, βιβλιο, φαγητο, γεγονος, γινει, γρηγορης, δευτερο, διαστημα, δημος, δικη, δωδεκα, δωσει, δρομολογια, δικτυο, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, εβδομαδα, ενδεια, εξι, εποχη, ερευνα, ερχεται, ζερβος, ζωη, υποθεση, θεωριες, εικονα, λεωφορειο, λεπτομερειες, μαθηματικα, ομαδα, ορια, οχηματων, οχηματα, οχημα, παιδια, παρουσιαση, ποπ, ρυθμισεις, συγκεκριμενα, συζητηση, σοσ, σπαρτακος, συγχρονο, σχεδιο, τμημα, υλοποιηση, φετα, φορα, χρωμα, ιωαννης, κωνσταντινος, εφαρμογη, ενωση, europe, γιορτη, χωρα, υπουργειο, κωστας, σωτηρης, τριαντα
Τυχαία Θέματα