Εγκρίθηκε η τελευταία φάση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης

16:00 23/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Ο πρώτος κύκλος των αλλαγών στο Δημόσιο ολοκληρώθηκε σήμερα, με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκαν τα 5 τελευταία οργανογράμματα που αφορούσαν τη συρρίκνωση των δομών στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο Αντώνης Μανιτάκης, τώρα ξεκινά η δεύτερη φάση, όπου θα εφαρμοστούν οι μελέτες που έγιναν, μέσω των σχεδίων στελέχωσης που θα περιλαμβάνουν

τις Διευθύνσεις, τα Τμήματα, τα περιγράμματα των θέσεων και τα καθήκοντα, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η μείωση στις δομές του Δημοσίου θα είναι από 40-50%, με εξοικονόμηση στα έξοδα κατά 10-15%, ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων που θα περισσέψει από τη συρρίκνωση αυτή θα είναι πολύ μικρός και θα καλυφθεί κυρίως με αποχωρήσεις μέσω συνταξιοδοτήσεων.

Την ίδια περίοδο, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί και η κινητικότητα 12.500, ενώ άλλοι τόσοι θα βρεθούν στο καθεστώς αυτό μεχρι το τέλος του 2013.

Παράλληλα έχει τεθει σε λειτουργία επιτελική επιτροπή που θα σχεδιάσει τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις των 4.000 υπαλλήλων για το 2013, με τον κ. Μανιτακη να προσδιορίζει ως δεξαμενή τους επίορκους και τις θέσεις των οργανισμών που θα καταργηθούν, ενώ στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχει και διάταξη που θα αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών στα Πειθαρχικά Συμβούλια.

Τέλος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισε πως για κάθε απόλυση θα γίνεται πολύ σύντομα μια νέα πρόσληψη, υπογραμμίζοντας πως ήδη υπάρχουν 10.000 επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ που περιμένουν να διοριστούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο Συμβούλιο καταγράφηκαν οι εξελίξεις και επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των αρμόδιων Υπουργείων προς τον κεντρικό στόχο, ενώ εξετάστηκαν και οριστικοποιήθηκαν οι προτάσεις αναδιοργάνωσης-μεταρρυθμιστικές δράσεις των Υπουργείων: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Στο Υπουργείο Οικονομικών μειώνονται οι οργανικές μονάδες κεντρικής υπηρεσίας και περιφερειακών υπηρεσιών κατά 50%, ενώ δόθηκε και ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα φορολογικά και δημοσιονομικά καθώς και στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου ενοποιείται για την αποδοτικότερη διαπίστωση προβλημάτων και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποκτά μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού για καλύτερη εκτέλεση και αξιολόγηση του αντίστοιχου έργου.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 45%, ενώ ενισχύονται τα εντατικά επιχειρησιακά αντικείμενα και αναδεικνύονται σε βασικούς πυλώνες για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αναθέρμανση της οικονομίας.

Στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 47%. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού μεταστεγάζεται σε κεντρικό κτίριο, από έντεκα (11) που διατηρεί σήμερα.

Στα υπόλοιπα υπουργεία, η αναδιάρθρωση των οργανικών δομών επιτυγχάνεται παράλληλα με την ενίσχυση των βασικών αποστολών τους. Στόχος παραμένει η αυξημένη απόδοση της δημόσιας διοίκησης και η αναβαθμισμένη εξυπηρέτηση του πολίτη, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών και την αξιοποίηση της πληροφορικής και του διαδικτύου.

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία εισήλθε η διαδικασία μετάταξης των 1.891 υπαλλήλων, όπως ανακοινώθηκε από το ΑΣΕΠ.

Οι πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα απεστάλησαν στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να εκδώσει τη σχετική απόφαση μετάταξής τους.

Παράλληλα, σήμερα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ τα οριστικά αποτελέσματα που αφορούν στην κινητικότητα των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ Διοικητικών ειδικοτήτων, οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λόγω κατάργησης των θέσεών τους.

Σχετικές ειδήσεις:

Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Keywords
Τυχαία Θέματα