Εγκατάσταση μεταναστών ζητά το νησί-σύμβολο της Ενωμένης Ευρώπης

15:18 4/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν κάποιοι στην Ευρώπη, για τον δήμαρχο της Βεντοτένε, νήσου-συμβόλου της ιδέας για την Ενωμένη Ευρώπη, οι μετανάστες μπορούν να γίνουν οι νέες παραγωγικές πηγές της ηπείρου μας. Όπως τονίζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αυτή η άποψη του Τζεράρντο Σαντομάουρο δεν είναι ένα απλό σύνθημα, αλλά μία ευκαιρία για να αναζωογονήσει τις περιφέρειες και να γλιτώσει από την ερήμωση τις μικρές κοινότητες.

Η μικρή νήσος, γνωστή για το Μανιφέστο του Αντρέα Σπινέλι που έθεσε τις βάσεις για τη μετέπειτα

δημιουργία της σημερινής ΕΕ, εδώ κι ένα μήνα απευθύνει εκκλήσεις στην κυβέρνηση να μεταφέρει οικογένειες μεταναστών ή ασυνόδευτα παιδιά, ώστε να μην κλείσουν το δημοτικό σχολείο του νησιού, που έχει μείνει μόνο με οκτώ παιδιά, και το γυμνάσιο, που αριθμεί μόνο δύο εγγεγραμμένους μαθητές.

Το νησί, που κατά τους θερινούς μήνες «βουλιάζει» υπό το βάρος των επισκεπτών, έχει μόλις 600 κατοίκους, που κατά τη χειμερινή περίοδο μειώνονται στους 200.

«Το σχολικό έτος πρόκειται να ξεκινήσει κι ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν το γυμνάσιο θα παραμείνει ανοικτό. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τις εκπαιδευτικές αρχές», τονίζει ο δήμαρχος.

«Η έκκλησή μας στην αρμόδια υπουργό Βαλέρια Φεντέλι είναι να επιβάλει την υποχρεωτική φοίτηση σε σχολεία του νησιού έως τα 14 έτη και για τούτο είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε οικογένειες μεταναστών με παιδιά και ορφανά, είτε Ιταλούς, είτε ξένους. Μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε στις δομές του γηροκομείου, που θα το διαμορφώσουμε σε χώρους διαμονής οικογενειών», τονίζει ο δήμαρχος.

Την ιδέα του αυτή, ο Σαντομάουρο την έχει διακοινώσει και στον έπαρχο της Λατίνα. Εάν εξαιρεθούν ορισμένες μεμονωμένες αντιρρήσεις από κάποιους κατοίκους του νησιού, η ιδέα του δημάρχου μπορεί να λάβει και άλλες διαστάσεις.

Την ώρα που στην Ευρώπη εμφανίζονται υποστηρικτές της απαγόρευσης των αφίξεων και ενώ αναδύονται ξενοφοβικές φωνές, η Βεντοτένε φιλοδοξεί να βρεθεί και πάλι στο κέντρο της ευρωπαϊκής ιδέας, αυτή τη φορά ως σύμβολο της υποδοχής και της ενσωμάτωσης.

Εντός της εβδομάδας θα εορτασθεί η 36η επέτειος του Μανιφέστου για την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της οποίας 150 μαθητές θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις βασικές ιδέες για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία που συνέταξαν οι Σπινέλι και Ρόσι.

«Το να ανοίξουμε τις πόρτες στα ορφανά και στις οικογένειες μεταναστών για εμάς αντιπροσωπεύει ένα άνοιγμα του νησιού μας προς τον έξω κόσμο, έναν τρόπο να το καταστήσουμε ξανά σύμβολο της Ευρώπης. Μίας Ευρώπης που θα ανοίγεται πραγματικά προς τους αδύναμους, οι οποίοι θα γίνονται οι παραγωγικές πηγές της. Ήδη έχουμε εδώ πολλούς ξένους, ιδίως Ρουμάνους, που ζουν ειρηνικά μεταξύ μας και είναι ακριβώς μία πηγή για το νησί», τονίζει ο Σανταμάουρο.

Πηγές: La Repubblica, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα