«‘Εφυγε» το κορίτσι της «φωτογραφίας λήξης» του Β’Παγκοσμίου Πολέμου

19:56 11/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η γυναίκα που δέχεται το φιλί του ναύτη στην πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης στις 14 Αυγούστου του 1945, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες πανηγύριζαν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την παράδοση των Ιαπώνων. Η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν ήταν τότε 21 ετών, βοηθός οδοντιάτρου, όταν βρέθηκε στην αγκαλιά του ναύτη Τζορτζ Μεντόζα, αφού κατάφερε να τους «συλλάβει» με τον φωτογραφικό του φακό ο Alfred Eisenstaedt του περιοδικού Life.

«Δεν

ήταν επιλογή μου να τον φιλήσω. Ο τύπος απλώς ήρθε και με άρπαξε», είχε δηλώσει το 2005, σε συνέντευξή της η Φρίντμαν, προκαλώντας έντονες συζητήσεις σχετικά με το αν επρόκειτο περί «σεξουαλικής επίθεσης εκ μέρους του ναύτη».

Εκείνη και ο ναύτης ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους. Ωστόσο συναντήθηκαν ξανά το 1980, όταν το Life ζήτησε από το άγνωστο έως τότε ζευγάρι να εμφανιστεί. Ο Μεντόζα δήλωσε ότι «εκείνη την ημέρα ήταν μαζί με τη μέλλουσα σύζυγό του και πανηγύριζαν το τέλος του πολέμου, όταν εκείνος άρχισε να φιλά γυναίκες στο δρόμο. «Δεν ήταν ακριβώς ένα φιλί», είχε πει η Γκρέτα, «ήταν μια εκδήλωση χαράς για τη νίκη. Δεν υπήρχε τίποτα το ρομαντικό σε αυτό το φιλί».

Ο φωτογράφος, από την πλευρά του, δήλωνε πως αυτό που «μαγνήτισε τον φακό του ήταν η αντίθεση της μαύρης στολής του ναύτη, με τα λευκά που φορούσε η Φρίντμαν».

Η Φρίντμαν γεννήθηκε στην Αυστρία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1938 για να αποφύγει τις διώξεις του ναζιστικού κόμματος. Στις 14 Αυγούστου του 1945, η 21χρονη τότε, πήγε στην Times Square για να πανηγυρίσει τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

Η κ. Φρίντμαν πέθανε από πνευμονία σε νοσοκομείο του Ρίτσμοντ, όπως ανακοίνωσε ο γιος της Τζόσουα.

ΠΗΓΗ: Daily News

Keywords
Τυχαία Θέματα