Διπλό μήνυμα Τσίπρα προς Άγκυρα και Σκόπια

14:48 13/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Διπλό μήνυμα σε Άγκυρα και Σκόπια έστειλε απο τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, όπου ειχε συναντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς. Με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και ταυτόχρονα κάλεσε τα Σκόπια

να δοθεί αμοιβαία και κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας για να μπορέσει η Ελλάδα να υποστηρίξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας στη συνάντηση Τσίπρα-Βούτσιτς (video)

Τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο. «Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας.

«Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Όταν φωνάζεις και δημιουργείς φασαρία δεν κάνεις καλό ούτε στα σχέδια σου, ούτε μπορεί να πετύχεις πολλά πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, και κάλεσε την Άγκυρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις απαιτήσεις του»

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» τόνισε κι επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπράγματευεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

ΟΗΕ για Κυπριακό: Η διαφορά ήταν μεγάλη-Ακιντζί: Δείξαμε περισσότερη ευελιξία

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησεότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Προειδοποίηση Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα λάβει μέτρα για την γεώτρηση στην ΚύπροΑλέξης Τσίπρας για Σκόπια

«Το χειρότερο να συμβεί σε όλους μας είναι να έχουμε μία διαρκώς αποσταθεροποιημένη χώρα στα Βαλκάνια, γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή πήραμε πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση της και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης (…) ο υπουργός Εξωτερικών (Νίκος Κοτζιάς) θα έχει επαφές με τον κ. Νίμιτς ενώ τα ΥΠΕΞ των δυο χωρών έχουν εντατικές συνομιλίες». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως πρόσθεσε, «η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων».

Για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη γείτονα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτή περνάει και μέσα από την αποκλιμάκωση των εθνικισμών, στο εσωτερικό των Σκοπίων.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Έχουμε καταστήσει σαφές στον νέο πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της (ΠΓΔΜ) στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που αναφέρουν ότι πρώτα πρέπει να επιλυθεί με αμοιβαίο τρόπο το θέμα την ονομασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα