Δημοσιονομικά, ενεργειακά, Υπερταμείο στις διαπραγματεύσεις

23:44 28/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Oλοκληρώθηκε ο γύρος των συναντήσεων των αρμόδιων υπουργών, με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Στο τραπέζι βρέθηκαν ζητήματα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, ενεργειακά, αλλά και δημοσιονομικά.

Το δημοσιονομικό κενό του 2018, και κυρίως, η σύνθεση μέτρων και αντιμέτρων από το 2019, αποτελούν τα βασικά θέματα των διαβουλεύσεων κυβέρνησης-θεσμών, τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, με γνώση των διαπραγματεύσεων, ως σημείο εκκίνησης για τις διαρθρωτικές κινήσεις λαμβάνεται το ύψος του 2% του ΑΕΠ.

Άρα, κατά τον ίδιο παράγοντα, αυτό μπορεί να μειωθεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα επίσης με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «όποιος και εάν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα». Επίσης, όπως ανέφερε εξετάζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού πιστοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, πριν από τον Απρίλιο κάθε έτους.

Στις συνομιλίες της Τρίτης, βασικά θέματα ήταν τα δημοσιονομικά μεγέθη, οι αποκρατικοποιήσεις, το αφορολόγητο και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Την αισιοδοξία του ότι μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, κυβέρνηση και δανειστές θα έχουν καταλήξει σε μια τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας την Eπιτροπή Oικονομικών Yποθέσεων της Βουλής για την πρόσφατη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Δεν προσπαθήσαμε να καθυστερήσουμε, αλλά διαπραγματευτήκαμε πάνω σε αυτό που θεωρούμε μέρος της λύσης στη βάση των αρχών μας, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης και σημείωσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφορές μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το ταμείο μετακινήθηκε από την αρχική θέση του για την ανάγκη λήψης επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων και από εκεί που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους, τώρα ζητάει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε, ακόμη, ότι μέρος της λύσης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για ένα δάνειο-παρέμβαση ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Σχετική είδηση: Ανοίγει η βεντάλια των διαπραγματεύσεων με δημοσιονομικά, εργασιακά (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα