Δήμος Ζακύνθου: Συνδρομή Γ.Κασιμάτη για διεκδίκηση επιχώριας περιουσίας

14:00 12/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου σχετικά με την εγχώρια δημοτική περιουσία πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου από τον καθηγητή συνταγματικού δικαίου Γιώργο Κασιμάτη . Σύμφωνα με το καθηγητή πρόκειται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ίσχυε στα Επτάνησα από την περίοδο της Ενετοκρατίας και ρυθμίστηκε την περίοδο της Αγγλοκρατίας με τους κανόνες του αστικού κράτους , όλη η δημόσια γη που δεν ανήκε σε ιδιώτες ανήκε στην τοπική αυτοδιοίκηση .

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς διατηρήθηκε με νόμο το 1866 και το καθεστώς αυτό ισχύει μέχρι σήμερα. Η διαχείριση της περιουσίας

γινόταν από την ‘’Επιτροπή Εγχώριου Περιουσίας ‘’ . Στην εγχώρια περιουσία σύμφωνα με τα παραπάνω υπάγονται η εκτάσεις που δεν που δεν ανήκουν σε φυσικά η νομικά πρόσωπα , οι νησίδες γύρω από κάθε νησί , αιγιαλίτιδα ζώνη , ο αιγιαλός και γενικά ότι αποτελεί περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου , με νομική τεκμηρίωση .

Ο κ. Κασιμάτης αναφέρθηκε στη περίπτωση της ιδιαίτερης πατρίδας του , τα Κύθηρα , τα οποία διατήρησαν το σχετικό νόμο , ενώ στα υπόλοιπα Ιόνια νησιά ο νόμος ατόνησε και σήμερα μετά την πρωτοβουλία του δήμου, θα πρέπει να καταρτισθεί κτηματικός χάρτης και κτηματολόγιο της Εγχώριας Περιουσίας και να γίνει άμεση δικαστική προσφυγή κατά κάθε είδους καταπατητών της δημοτικής περιουσίας .

Οι δημοτικοί σύμβουλοι με διευρυμένη πλειοψηφία υπερψήφισαν την πρόταση να συνεχιστούν οι διαδικασίες για την διεκδίκηση της Εγχώριας Περιουσίας του Δήμου αποδεχόμενοι την συνδρομή του κ. Γιώργου Κασιμάτη .

Ρεπορτάζ: Πέτρος Πομόνης

Keywords
Τυχαία Θέματα