Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: Ψήφισαν την αποχή οι πολίτες των Σκοπίων

20:34 30/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ιστορική σημασία την οποία προσέδωσε στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, δεν έπεισε τελικά τους πολίτες της γειτονικής χώρας. Οι κάλπες έκλεισαν και η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων αποδυναμώνει το αποτέλεσμα, φέρνοντας σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ3,

ο Ζάεφ δεν προχωράει σε εκλογές αλλά είναι αποφασισμένος να πάει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Σε λίγη ώρα αναμένεται η ομιλία του Ζόραν Ζάεφ, στο κέντρο τύπου, στη γειτονική χώρα. Η ΕΡΤ3, μεταδίδει έκτακτη ενημερωτική εκπομπή για το δημοψήφισμα.

Τα δύο χαρακτηριστικά της σημερινής μέρας του δημοψηφίσματος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ήταν το υποτονικό το κλίμα και χαμηλή η προσέλευση στις κάλπες. Το ποσοστό της συμμετοχής κυμάνθηκε στο 34,09%.

«Είστε υπέρ της εισόδου στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατία της «Μακεδονίας» και την Δημοκρατία της Ελλάδας; », ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος, το διακύβευμα του οποίου για τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ είναι μεγάλο.

EPA/NAKE BATEV

To δημοψήφισμα μπορεί να μην είναι δεσμευτικό αλλά πολιτικά παραμένει κρίσιμο. Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο Ζόραν Ζάεφ έχοντας στο πλευρό του το γιο του, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα αποφασιστικής σημασίας τόσο για την πορεία όσο και για την ενότητα της χώρας.

Για τους επικριτές της συμφωνίας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της χώρας Ιβάνοφ, η αλλαγή της ονομασίας σε Βόρεια Μακεδονία, αποτελεί εμπόδιο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, και μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα.

Δύο όρους έθεσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO, για να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα: η προσέλευση να ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία να ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας. Αν δεν εκπληρωθούν οι δύο όροι, για τον επικεφαλής του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Η προσέλευση, δυο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, διαμορφωνόταν στο 29%.

Σχετική είδηση

ΠΓΔΜ: Σε χαμηλά επίπεδα η προσέλευση στις κάλπες (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα