Διεθνής Αμνηστία: Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά

17:09 16/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Καμπάνια για τη μετακίνηση των προσφύγων από τη νησιά, αρχικά στην ενδοχώρα και ακολούθως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, με στόχο τη συνένωση οικογενειών, ξεκίνησε η Διεθνής Αμνηστία.

Η καμπάνια είναι πανευρωπαϊκής κλίμακας και όπως αναφέρει ο Ηρακλής – Σπυρίδων Ακτύπης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας:

«Μπορεί

ο σκληρός χειμώνας να αποτελεί παρελθόν και οι εικόνες με τις χιονισμένες σκηνές των προσφύγων να σταμάτησαν, αλλά χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν σε άθλιες συνθήκες στη χώρα μας. Γυναίκες, άνδρες, παιδιά, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, ηλικιωμένοι, θύματα βασανιστηρίων, διώξεων και πολέμων, συνεχίζουν να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, χωρίς ουσιαστικές εναλλακτικές λύσεις, παγιδευμένοι από τις απάνθρωπες πολιτικές της Ε.Ε. και συγκεκριμένα εξαιτίας της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Στις 18 Μαρτίου κλείνει μάλιστα ένας χρόνος από την υιοθέτηση αυτής της συμφωνίας, κατ’ εφαρμογή της οποίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν «αποθηκεύσει» τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά – μακριά από το οπτικό τους πεδίο και ως εκ τούτου μακριά από τη συνείδησή τους. Βάσει της συμφωνίας, στους περισσότερους από αυτούς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα νησιά. Σκοπός των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία ανθρώπους που έχουν ανάγκη και δικαιούνται διεθνή προστασία, θεωρώντας εσφαλμένα ότι τα δικαιώματα των τελευταίων θα γίνουν σεβαστά στη γειτονική χώρα».

Συνεχίζοντας ο κ. Ακτύπης παρουσιάζει τον τρόπο δράσης της Δ.Α.: «Καθώς η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντική οπισθοχώρηση στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, των μεταναστών και μεταναστριών, η Διεθνής Αμνηστία, σε συνεργασία με 8 οργανώσεις, συμμετέχει σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου σε συνέντευξη τύπου για τον ένα χρόνο από την υπογραφή της.

Παράλληλα, η οργάνωση υλοποιεί μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία ζητώντας την άμεση μεταφορά ανθρώπων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, την εντατικοποίηση των μετεγκαταστάσεων και των προσπαθειών οικογενειακής επανένωσης. Στόχος είναι η μετακίνηση των προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιμερίζοντας έτσι δίκαια την ευθύνη ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.».

Τέλος, η Δ.Α. δίνει την πρακτική διάσταση της συμμετοχής, στο τί μπορεί να κάνει όποιος/α θέλει να στηρίξει την καμπάνια και σημειώνει: «Υποστηρίξτε και εσείς την ανάγκη να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στην ενδοχώρα. Απαιτήστε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστούν με τις άλλες κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Διεθνής Αμνηστία Ελλάδας πρωτοπορεί εδώ και 41 χρόνια στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν δεχόμαστε ούτε αναζητάμε από κυβερνήσεις και διακρατικούς φορείς χρηματοδότηση για τις εκστρατείες και την έρευνά μας. Στηρίξτε μας για να μπορέσουμε να ασκήσουμε ακόμη περισσότερη πίεση προς τις αρχές, ελληνικές και ευρωπαϊκές, για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Τώρα που οι ηγέτες των χωρών μας αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στην παγκόσμια προσφυγική κρίση με σεβασμό προς την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, τώρα είναι η ώρα για όλες και όλους εμάς να υψώσουμε τις φωνές μας και να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από προστασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα