Θ.Πελεγρίνης : «Η γλώσσα αποτελεί την καρδιά του πολιτισμού μας»

18:38 3/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

»Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο να μπορέσουν να ομονοήσουν και να συνυπάρξουν οι λαοί είναι η καχυποψία. Η καχυποψία γεννιέται από την άγνοια. Όταν μπορείς να καταλάβεις ότι ο απέναντί σου μιλάει μία γλώσσα, η οποία έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη δική σου, τον νιώθεις πιο κοντά«, δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος το πρωί «άνοιξε» τις εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις γλωσσικές επαφές στα Βαλκάνια και στη Μικρά Ασία, που διοργάνωσε

το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) του ΑΠΘ, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.
«Το συνέδριο έχει ως στόχο τη μελέτη -διαχρονικά και διατοπικά- της ελληνικής γλώσσας και ειδικότερα τη σχέση της ελληνικής γλώσσας με άλλες γλώσσες της περιοχής των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας. Η γλώσσα αποτελεί την καρδιά του πολιτισμού μας, γλώσσα και σκέψη είναι πράγματα ταυτόσημα», είπε ο υφυπουργός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε : «Δεν είναι αυτό που πιστεύει ο κόσμος, ότι η σκέψη είναι κάποια αφηρημένα όντα μέσα στο κεφάλι μας και μετά η γλώσσα έρχεται σαν φορέας να τα μεταφέρει σε εμάς. Οι ίδιες οι λέξεις είναι σκέψεις και ίδιες οι σκέψεις είναι λέξεις».

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή πραγματικότητα και τις ανησυχίες που εκφράζονται για την αλλοίωση της ελληνικής γλώσσας από την αγγλική, ο κ.Παπαναστασίου επισήμανε ότι η επίδραση της αγγλικής σε άλλες γλώσσες είναι μία παγκόσμια κατάσταση, από την οποία δεν ξεφεύγουν και τα ελληνικά.

Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 5/11, συμμετέχουν ως κύριοι ομιλητές οι Καθηγητές κ.κ. Bernt Brendemoen (Universitetet i Oslo) και Klaus Steinke (Universität Erlangen), κορυφαίοι μελετητές ζητημάτων που σχετίζονται με τις γλωσσικές επαφές στις περιοχές που αποτελούν το αντικείμενο του συνεδρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα