Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Τυνήσιο καταζητούμενο

21:57 22/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Επί ποδός είναι οι γερμανικές και οι ευρωπαϊκές αρχές για τον εντοπισμό του νούμερο ένα καταζητούμενου για την επίθεση στο Βερολίνο, Άνις Άμρι, ενώ εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψής του. Οι Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι είναι «πολύ πιθανόν» ο Τυνήσιος ύποπτος τον οποίο αναζητούν οι αρχές να είναι τελικά ο δράστης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

«Μπορούμε να πούμε σήμερα ότι διαθέτουμε νέες πληροφορίες πως ο ύποπτος πολύ πιθανόν είναι στην πραγματικότητα ο δράστης» είπε σε δημοσιογράφους ο ντε Μεζιέρ. «Στην καμπίνα του οδηγού, βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα

και υπάρχουν και πρόσθετα στοιχεία που στηρίζουν αυτό» το σενάριο, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία εμφανίστηκε στο πλευρό του ντε Μεζιέρ στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών επισήμανε ότι ελπίζει ο δράστης να συλληφθεί σύντομα.

Επίσης δήλωσε ότι είναι «πολύ περήφανη» για την «ήρεμη» αντίδραση των περισσότερων Γερμανών πολιτών μετά την επίθεση με φορτηγό που συντάραξε την Δευτέρα το βράδυ το Βερολίνο.

Έρευνες και στην Τυνησία για τον Άμρι

Έρευνες για τον εντοπισμό του 24χρονου Άμρι διεξάγει και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Τυνησίας. Ερευνητές μετέβησαν στο πατρικό σπίτι του Ανις Αμρι σε μια γειτονιά της Ουεσλατίας, μιας από τις φτωχές πόλεις της κεντρικής Τυνησίας κοντά στην ιστορική θρησκευτική πόλη Καϊρουάν, και συνομίλησαν με τον πατέρα του και τα αδέλφια του.
«Όταν έφυγε από την Τυνησία ήταν ένας κανονικός έφηβος. Κατανάλωνε αλκοόλ και δεν προσευχόταν ποτέ» δήλωσε ο αδελφός του Ουάλιντ στο τηλεοπτικό σταθμό Sky News Arabia. «Δεν είχε θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ο πατέρας μου, ο αδερφός μου και εγώ προσευχόμασταν τακτικά, αλλά εκείνος όχι», πρόσθεσε. Τα δύο αδέρφια του κύριου υπόπτου της επίθεσης στο Βερολίνο, Αμπντελκάντερ και Ουαλίντ, εκφράζουν φόβους ότι ο Αμρι ενδεχομένως να ριζοσπαστικοποιήθηκε από ακραίους ισλαμιστές σε φυλακές της Ιταλίας μεταξύ 2011 και 2015, όπου εξέτιε την ποινή του καταδικασμένος για πυρπόληση ενός σχολείου.
Ο Ουάλιντ είπε δακρυσμένος πως η τελευταία φορά που επικοινώνησε με τον αδερφό του ήταν πριν από δέκα μέρες. «Βρισκόμασταν σε επαφή μέσα από το facebook και μέσω τηλεφώνου και δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία», υποστήριξε, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την ριζική αλλαγή του χαρακτήρα του Αμρι στους συγκρατούμενους του. «Μπορεί να τον πείσανε σε αυτό όταν ήταν στην φυλακή όπου γνώρισε αλγερινούς, αιγύπτιους και σύριους», τόνισε.
«Δεν εκπροσωπεί ούτε μας, ούτε την οικογένεια μας», δήλωσε ο Αμπντελκάντερ για τον αδερφό του στο τηλεοπτικό σταθμό Sky News Arabia. «Μπήκε στην φυλακή με έναν χαρακτήρα και αποφυλακίστηκε με έναν εντελώς διαφορετικό», είπε.
Ο Αμπντελκάντερ από την άλλη δηλώνει σίγουρος ότι ο αδερφός του που σήμερα γιορτάζει τα 24του γενέθλια- είναι αθώος. «Αν το έκανε, αυτό αποτελεί ντροπή για μας. Αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν το έκανε. Πήγε στην Ευρώπη για κοινωνικούς λόγους, για να εργαστεί και να βοηθήσει την οικογένεια μας», τόνισε ο Αμπντελκάντερ στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον Ουάλιντ ο Αμρί έφυγε όντως από την Ιταλία το 2015, με προορισμό την Γερμανία, μέσα από το κύμα μεταναστών και προσφύγων, με ενδιάμεσο σταθμό την Ελβετία.

Τα τέσσερα χρόνια του Άνις Άμρι στις ιταλικές φυλακές

Εν τω μεταξύ, τα ιταλικά ΜΜΕ μεταδίδουν σήμερα εκτενώς ρεπορτάζ για τα τέσσερα χρόνια του Άνις Άμρι στις φυλακές της χώρας.
Σύμφωνα λοιπόν με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Άνις Άμρι, ο ύποπτος από την Τυνησία, εξέτισε ποινή φυλάκισης 4 ετών στην Ιταλία το διάστημα μεταξύ 2011 και 2015, διότι πυρπόλησε ένα σχολείο.
Ο νεαρός άνδρας αποβιβάστηκε στη νήσο της Λαμπεντούζας κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης του 2011.
«Δήλωσε στις αρχές ότι ήταν ανήλικος αν και ήταν 18 ετών» έγραψε η ιταλική εφημερίδα La Stampa.
Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ιταλίας, η εισαγγελία του Παλέρμου όπως και η διοίκηση του σωφρονιστικού συστήματος δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις σχετικές πληροφορίες.
Ο Άμρι κατόπιν μεταφέρθηκε στο κέντρο υποδοχής ανηλίκων του Μπελπάσο στην Κατάνη, στην ανατολική Σικελία, όπου δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή των αρχών.
Την 24η Οκτωβρίου του 2011 συνελήφθη μαζί με τρεις συμπατριώτες του αφού είχαν πυρπολήσει ένα σχολείο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών, περιγράφει η εφημερίδα Il Corriere della Sera.
Ξεκίνησε να εκτίει την ποινή του στην Κατάνη έπειτα πέρασε από διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα της Σικελίας μέχρι τη μεταγωγή του στο Παλέρμο. Καθώς προκαλούσε προβλήματα με τη συμπεριφορά του στην φυλακή, δεν υπήρξε καμία μείωση της ποινής του.
Αποφυλακίστηκε το 2015 κι εστάλη στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Απέλασης στην Καλτανισέτα, στην κεντρική Σικελία. Εκεί εκδόθηκε εντολή απέλασής του.
«Όμως η Τυνησία δεν είχε καμία πρόθεση να δεχθεί πίσω έναν πολίτη που είχε ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα στην γενέτειρά του, την Γκάζα (στην Τυνησία)» σύμφωνα με την Il Corriere della Sera.
«Εάν αποδειχθεί αλήθεια πως ο Άνις Άμρι ριζοσπαστικοποιήθηκε στις φυλακές μας, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, που είναι έτσι κι αλλιώς ήδη γνωστό» καταλήγει το άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα