Διεθνείς αντιδράσεις για την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Β. Κορέα

09:39 12/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η νέα εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς, που έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το Τόκιο ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Πιονγκ-γιάνγκ, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε κοινές δηλώσεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, τον διαβεβαίωσε ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη

υποστήριξη των ΗΠΑ. Παράλληλα, Ουάσιγκτον και Σεούλ γνωστοποίησαν ότι θα εξετάσουν όλες τις πιθανές επιλογές αντίδρασης με στόχο να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης, ενώ θα ασκήσούν πιέσεις στην Κίνα για να συμμορφωθεί η Βόρεια Κορέα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμή πυραύλου μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε σήμερα η Βόρεια Κορέα έφθασε σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων και φαίνεται ότι ανήκε στην κλάση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς τύπου Ροντόνγκ ή άλλου τύπου, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων.

Η κυβέρνηση Τραμπ περίμενε μια «πρόκληση» από μέρους της Βόρειας Κορέας λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία και θα εξετάσει το πλήρες φάσμα των επιλογών της σε αντίδραση για την δοκιμή του πυραύλου, αλλά κατά τρόπο ώστε να επιδειχθεί η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα