Διαπιστώνει ταχεία απομάκρυνση της Τουρκίας από το κράτος δικαίου

13:05 5/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Από το βήμα της γερμανικής βουλής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα ότι η Τουρκία απομακρύνεται γρήγορα από το κράτος δικαίου, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται εκεί.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει την ασφαλή απελευθέρωση των Γερμανών που κρατούνται στην Τουρκία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι οι εξελίξεις αυτές απαιτούν την αναθεώρηση των σχέσεων τόσο της χώρας

όσο και της ΕΕ με την Τουρκία.

Η Μέρκελ επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει για τη μελλοντική της σχέση της με την Τουρκία τον Οκτώβριο, περιλαμβανομένου του ερωτήματος αν θα αναστείλει ή όχι τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα. Ωστόσο τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποφύγει τον διχασμό αναφορικά με το θέμα αυτό.

«Πρόκειται –και θα προτείνω αυτό να γίνει κατά τη συνάντηση της ΕΕ τον Οκτώβριο—να συζητηθεί η μελλοντική σχέση με την Τουρκία, περιλαμβανομένου του θέματος της αναστολής ή της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

«Θα πιέσω να τηρηθεί μια αποφασιστική στάση. Όμως πρέπει να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας», υπογράμμισε η Μέρκελ, εξηγώντας ότι θα πληγεί η ΕΕ, αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δει τις χώρες μέλη να διαφωνούν μεταξύ τους για το θέμα. «Αυτό θα αποδυνάμωνε δραματικά τη θέση της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ –ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα