Διαφοροποίηση Σόιμπλε από το ΔΝΤ στο ελληνικό θέμα-Επιστρέφουν οι θεσμοί

11:03 7/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε είχε επαφή χθες με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στην οποία τόνισε ότι «το θέμα της Ελλάδας πρέπει να προχωρήσει και να μην καθυστερεί άλλο, καθώς βλάπτεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» ανέφερε ανώτατη πηγή της Ευρωζώνης. Αλλες πηγές μιλούν για συμφωνία αναφορικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

που επιτεύχθηκε σήμερα το πρωί στη Μάλτα.

Οι επαφές του κ. Τσακαλώτου με τους θεσμούς και τον κ. Ντάισελμπλουμ φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς καθώς συμφώνησαν να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα το επόμενο διάστημα σύμφωνα με άτομο που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις. Η επιστροφή των θεσμών κρίνεται απαραίτητη για την τεχνική συμφωνία (staff level agremement) που προηγείται της συνολικής πολιτικής συμφωνίας.

Αυτή η εξέλιξη ίσως συνδέεται με τις πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Σόιμπλε να έχει αναδιπλωθεί μετά την ενεργοποίηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζιγκμαρ Γκάμπριελ και κύκλων του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, ανταποκρίτριας του γερμανικού πρακτορείου MNI και του οικονομικού ιστότοπου Euro2day απο την Μάλτα, που επικαλείται ανώτατη πηγή της Ευρωζώνης.

Ο κ. Γκάμπριελ αλλά και ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ που επισκέπτεται την Αθήνα είχαν προχθές επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ είχε επίσης συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην οποία ζήτησε από τον δεύτερο «να μην κάνει πίσω» αλλά και να μη ζητήσει την σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών της Ευρωζώνης, καθώς ακόμα είναι πρόωρο σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κ. Παπαμιλτιάδου.

Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ στην οποία είπε ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να κλείσει μέχρι τον Μάιο.

Σχετική είδηση: Εurogroup στη Μάλτα – Συναντήσεις Τσακαλώτου – Ντάισελμπλουμ: Θετική αύρα (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα