Διαφορετική η δομή του εγκεφάλου των αντικοινωνικών εφήβων

10:56 16/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με μια νέα Βρετανο-ιταλική έρευνα, οι έφηβοι με αντικοινωνική συμπεριφορά παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στη δομή και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους σε σχέση με τους καθόλου ή λιγότερο αντικοινωνικούς εφήβους.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αυτές οι μεταβολές στον εγκέφαλο μπορεί να ξεκινήσουν από την αρχή της ζωής και αν συμβαίνει αυτό, τότε, μαζί με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μοιραία επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ανθρώπου και στα επόμενα χρόνια.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ,

του Σαουθάμπτον και της Ρώμης «Τορ Βεργκάτα», με επικεφαλής τον Λούκα Πασαμόντι του Τμήματος Κλινικών Νευροεπιστημών του πρώτου πανεπιστημίου, μελέτησαν με μέθοδο μαγνητικής απεικόνισης (MRI) τους εγκεφάλους 58 νέων ηλικίας 16 έως 21 ετών με διαταραχές συμπεριφοράς (επιθετικότητας, βίας κ.α.), καθώς και μιας ομάδας ελέγχου 25 άλλων συνομηλίκων τους που δεν παρουσίαζαν τέτοια προβλήματα.

Ανάμεσα στις ομάδες των νέων διαπιστώθηκαν διαφορές στη δομή του εγκεφάλου. Ιδίως στα ομάδες ατόμων, που η προβληματική τους συμπεριφορά είχε ξεκινήσει από τα παιδικά χρόνια. Οι διαφορές στη δομή του εγκεφάλου των εφήβων, που η αντικοινωνική τους συμπεριφορά ξεκίνησε από τα εφηβικά χρόνια, ήταν μικρότερες.

Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν με μια δεύτερη μελέτη σε μια ομάδα 32 ατόμων με αντικοινωνική συμπεριφορά και μια άλλη ομάδα 32 νέων ηλικίας 13-18 ετών, που δεν παρουσίαζαν αυτό το πρόβλημα. Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι «οι διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στους υγιείς εφήβους και σε όσους έχουν διαταραχές συμπεριφοράς, αφορούν το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου».

Keywords
Τυχαία Θέματα