«Διαδήλωση για την αγάπη» στη Σουηδία- Συνελήφθη και δεύτερος ύποπτος

13:45 9/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Και δεύτερο ύποπτο συνέλαβε η σουηδική αστυνομία για την επίθεση με το φορτηγό που έγινε την Παρασκευή στο κέντρο της Στοκχόλμης, ενώ δικαστήριο έχει προχωρήσει στο διορισμό δημόσιου κατήγορου, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις δικαστικής λειτουργού. Η σουηδική αστυνομία είχε συλλάβει χθες, ως βασικό ύποπτο έναν 39χρονο που κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν. Την ίδια ώρα η αναγνώριση των θυμάτων έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για δύο Σουηδούς, έναν Βρετανό κι έναν Βέλγο.

«Η αστυνομία έχει συλλάβει και δεύτερο ύποπτο, ενώ έχουμε διορίσει δημόσιο κατήγορο«, δήλωσε χαρακτηριστικά η Χέλγκα Χάλμαν, δικαστής

στο δικαστήριο της Στοκχόλμης. Η ίδια δήλωσε ότι ο δικηγόρος που έχει διοριστεί, είναι ο Γιόχαν Άκερμαν. Η σουηδική αστυνομία είχε συλλάβει χθες ως βασικό ύποπτο έναν 39χρονο που κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν.

Αστυνομικός αξιωματούχος δήλωσε ότι έχουν λάβει περίπου 500 καταθέσεις αναφορικά με την επίθεση του φορτηγού που έγινε στο κέντρο της Στοκχόλμης, την Παρασκευή. Ο ύποπτος που έχει συλληφθεί για την επίθεση αυτή, είχε αιτηθεί άδεια παραμονής στη Σουηδία το 2014, ενώ είχε διαταχθεί η απέλασή του, ενώ ήταν καταζητούμενος για το ζήτημα της απέλασής του.
Η αστυνομία της Σουηδίας δεν έχει στη διάθεσή της, οποιοδήποτε στοιχείο που να οδηγεί στο ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο συλληφθείς είχε εκφράσει συμπάθεια για τη δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων. Μεταξύ αυτών και για το Ισλαμικό Κράτος.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τις αρχές, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, δύο είναι σουηδικής καταγωγής, ένας από τη Βρετανία και ένας από το Βέλγιο, ωστόσο δεν έχουν προβεί σε ανακοίνωση των στοιχείων τους.

Την ίδια ώρα, συγκλονισμένη είναι η χώρα από την αιματηρή επίθεση. Πολίτες συρρέουν κάθε μέρα στο σημείο της τραγωδίας και αφήνουν λουλούδια όχι μόνο κατά μήκος της μπάρας ασφαλείας αλλά και πάνω σε περιπολικά της αστυνομίας.

Εξάλλου, πολίτες προγραμματίζουν μέσω των κοινωνικών δικτύων «διαδήλωση για την αγάπη», το μεσημέρι της Κυριακής, για να δείξουν την ενότητά τους απέναντι στη βία και την τρομοκρατία.

Οι σημαίες είναι μεσίστιες στα δημόσια κτίρια. Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, που αποφάσισε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, ανακοίνωσε την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα αύριο στις 12.00 (τοπική ώρα).

«Σήμερα όλη Σουηδία πενθεί αλλά αυτό θα το ξεπεράσουμε μαζί», δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες μόλις άφησε λουλούδια μπροστά από το μεγάλο κατάστημα, όπου το φορτηγό τερμάτισε τη φονική του πορεία.
«Το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος, οι μεν για τους δε, δείχνει τη δύναμη της κοινωνίας μας. Τόσοι πολλοί άνθρωποι ανάμεσά μας θέλουν να είναι χρήσιμοι, πολλοί περισσότεροι από αυτούς που θέλουν να μας βλάψουν», δήλωσε σε μια σπάνια ομιλία του ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ’ Γουσταύος, ο οποίος διέκοψε το ταξίδι του στη Βραζιλία.

Η Σουηδία είχε αποτελέσει στο παρελθόν στόχο επίθεσης μια φορά. Τον Δεκέμβριο του 2010, ένας άνδρας είχε πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στον ίδιο δρόμο της Στοκχόλμης αλλά είχε προκαλέσει τον ελαφρύ τραυματισμό ορισμένων περαστικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Σουηδία: 39χρονος από το Ουζμπεκιστάν ο δράστης-Βρέθηκε ύποπτη συσκευή (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα