Δεν υπήρξε συμφωνία στη συνάντηση Υπ. Παιδείας - ΟΛΜΕ

20:42 8/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Κρίσιμη συνάντηση είχαν το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και το προεδρείο της ΟΛΜΕ, που απειλεί με κινητοποιήσεις των καθηγητών κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων.Ο υπουργός κάλεσε την ομοσπονδία των καθηγητών, για να τους εξηγήσει ότι τα κονδύλια για προσλήψεις είναι σχεδόν μηδενικά και για να λειτουργήσουν τα σχολεία
το Σεπτέμβριο πρέπει να μετακινηθούν εκπαιδευτικοί και να αυξηθεί το διδακτικό τους ωράριο.Η ΟΛΜΕ ζητά απόσυρση του προεδρικού διατάγματος, που θεσπίζει υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα με απόφαση του Υπουργού, προκειμένου να τροποποιήσει την πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις. Δεν υπήρξε καμμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα απο το υπουργείο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Παπαχρήστος.Η τελική απόφαση πάντως θα ληφθεί στις 15 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των πανελλαδικών, στην ΓΣ των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών. Την Πέμπτη 9 Μαΐου, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, θα διαμορφώσει την εισήγησή του προς τις συνελεύσεις ων ΕΛΜΕ. Η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους επομένως κτυπά κόκκινο, όσο παρατείνεται αυτή η εκκρεμότητα, καθώς τα χρονικά περιθώρια προγραμματισμού για τις πανελλαδικές, τις απολυτήριες και τις προαγωγικές εξετάσεις είναι πολύ στενά.

Δήλωση Κ. Αρβανιτόπουλου

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έκανε την εξής δήλωση:
«Την ώρα που όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση, ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν και αυτοί πλάτη, με δεδομένη την εθνική ανάγκη να μην υπάρξουν κενά στα σχολειά.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, ανάμεσα σε αλλά μετρά που πήραμε , πήραμε και αυτό της αύξησης του ωραρίου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά δυο ώρες εβδομαδιαίως, από 21 σε 23 ώρες.
Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εκπαιδευτικών αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες και την κρισιμότητα των περιστάσεων θα συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια.
Πάντως ένα πράγμα παραμένει αδιαπραγμάτευτο: Η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.
Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρία τους μαθητές του, τον μόχθο τους, και τα όνειρα τους».

Από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την απεργία της ΟΛΜΕ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων.
Όμως τα προβλήματα και οι αδυναμίες του Υπουργείου στην προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές
Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη επισημάνει τα προβλήματα στην στελέχωση των σχολείων για την επόμενη χρονιά και έχει ζητήσει από τον Υπουργό να ανακαλέσει το σχέδιο Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις το οποίο επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα».

Σε ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης του κ. Αρβανιτόπουλου με την ΟΛΜΕ, ο Τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ, αναφέρει ότι: «Ο τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η πρόταση για απεργία των εκπαιδευτικών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και καταστροφική για το κίνημα των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, υποστεί σημαντική μείωση στις αποδοχές τους, αλλά και υποβάθμιση στις συνθήκες της εργασίας τους, οφείλουν να έρθουν σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διασφαλιστούν στις εύλογες ανησυχίες τους αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην απασχόλησή τους το οριζόντιο μέτρο της αύξησης των ωρών διδασκαλίας.
Το Υπουργείο οφείλει να εξαντλήσει το περιθώριο που έχει για την κάλυψη των κενών των σχολείων χωρίς περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών. Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε εναλλακτικές προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή αντιπροτείνοντας την άρση των αποσπάσεων, την εξάντληση του υπάρχοντος ωραρίου, την αξιοποίηση των δεύτερων πτυχίων που έχουν οι εκπαιδευτικοί σε ειδικότητες που υπάρχουν κενά, την επέκταση της δεύτερης και της τρίτης ανάθεσης διδασκαλίας και την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στην κλίμακα του ωραρίου.
Το σύνολο των μέτρων αυτών μπορεί να αποτρέψει το οριζόντιο μέτρο της αύξησης του ωραρίου που είναι προβληματικό καθώς θα δημιουργήσει πλεονάζον προσωπικό που θα χρειαστεί να μετακινείται από σχολείο σε σχολείο της ίδιας ή και διαφορετικής περιφέρειας».

Σχετική είδηση: Ωράριο και μεταθέσεις στην κρίσιμη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα